Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Дек 9
Начало arrow Свят arrow Хърватите на финал, съседите им - на поправителен

Хърватите на финал, съседите им - на поправителен

  Print E-mail
2011-06-11 08:20:02
източник: news.bg

Хърватия е вече на крачка от целта: Еврокомисията даде зелена светлина за присъединяването й към ЕС. Съседните й страни обаче още дълго ще трябва да чакат влака за Европа, коментира"Дойче веле".

Икономическите и политическите усилия на Хърватия по пътя на реформите бяха с право възнаградени с оповестяването на бъдещото членство от 2013-та нататък. Хърватия успя, докато другите съседни страни-кандидати още мечтаят. Присъединяването към ЕС е желано и от Сърбия, Босна/Херцеговина, Македония, Косово, Черна гора и Албания.

С изключение на Косово, станало независимо едва през 2008 г., всички те са подписали спогодби за асоцииране и стабилизиране с ЕС, които да подпомогнат страните по пътя им към Европа. Означава ли приемът на Хърватия, че бързо ще последват и другите? За съжаление не. Защото има много признаци, че чакането за югоизточно-европейските страни-кандидати ще се удължи с неизвестно дълъг период.

От една страна причините са в съществуващите в тези страни дефицити. В докладите си за напредъка им ЕС обръща внимание на всички кандидати, че независимостта на правосъдието от политиката не е достатъчна, че корупцията продължава да е сериозен проблем, че клиентелизмът пречи на реформите. Често политическите елити блокират прогреса, защото, както например в Босна/Херцеговина, предпочитат етническото мислене пред конкретните политически стъпки.

В Албания непримиримото съперничество между правителство и опозиция предотвратява напредъка по посока към ЕС. Перспективите за присъединяване на Косово се утежняват от конфликта за признаването на независимостта му от Сърбия.Македонското сближаване с ЕС се подкопава от спора за името с Гърция.

Същевременно обаче това не бива да прикрива, че има и напредък в редица области. Най-пресният пример е със Сърбия, където с предаването на предпологаемия военнопрестъпникРатко Младич на трибунала в Хага бе направена важна крачка. Шансовете на Белград да започне присъединителни преговори с ЕС са по-добри, отколкото когато и да било преди. Черна гора може до голяма степен да се похвали с липсата на междуетническо напрежение.

Всички страни са напреднали в сферите на икономиката и политиката. При все това може да се окаже трудно тези достижения да бъдат оценени по достойнство от държавите-членки на ЕС. Твърде големи са опасенията, че страните от Западните Балкани могат да създадат още повече проблеми в Евросъюза.

Покрай неразрешения кипърски конфликт Косово би могло да се превърне в следващото дете, създаващо грижи, опасяват се противниците на разширяването. Освен това и сега вече било достатъчно трудно да се прилагат единни принципи в ЕС, което намира израз в дискусията за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Допълнителна сянка върху дискусията хвърля гръцката финансова криза. В често популисткия и емоционален дебат страда и репутацията на съседните на Гърция страни. В тези условия е трудно да бъдат чути привържениците на разширяването, когато с право изтъкват, че перспективата за присъединяване, свързана с поставени условия, стимулира реформите.

Нима Младич щеше днес да е в Хага, ако Сърбия не искаше непременно да стане член на ЕС? Не бива да се забравя и това, че Западните Балкани с техния бурен икономически растеж са икономически интересни за ЕС. И преди всичко, че ЕС е проект за мир. Точно тази роля на миротворец, изпълнявана след Втората световна война от Западна Европа и допринесла за голямата стабилност и за икономическия възход, сега трябва да бъде поета от ЕС и в страните от Западните Балкани.

Само дето е възможно това да трае по-дълго, отколкото смятат хората в Югоизточна Европа. Тази горчива истина трябва да бъде казана сега от политическите елити. Те трябва също така да обяснят на избирателите си, че интеграцията в ЕС не може да замести икономическите реформи. Бъдещата членка на ЕС Хърватия може да помогне на съседите си да извървят този труден път.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Часове след кървавото нападение на Лондон бридж премиерът на Великобритания Борис Джонсън се закани да затегне мерките срещу тероризма.Това предаде "Скай нюз".След като научи за ...
  Новини Руското военно министерство публикува видео от стрелба от кораби от арктическата група на Северния руски флот в района на архипелага Земя на Франц Йосиф в северната част на Баренцово море, ...
  Новини Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише "Гардиън".По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната ...
  Новини Руското военно министерство е провело финално изпитание на най-новата руска зенитно-ракетна система С-500, наречена "Прометей", съобщава руското издание "Известия", ...
  Новини Руският зенитно-ракетен комплекс "Тор-М2" е преминал изпитания в реални бойни условия, съобщи Фанил Зиятдинов, който е генерален директор на ижевския електромеханичен завод ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?