25 Април 2024 г. Четвъртък

Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания

2011-06-11 07:38:29

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. "Дейли мейл".

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Тя била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти.Пратката е била спряна преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония.

Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени, съобщава БТА.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти.

Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" в Япония преди два месеца.

След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил.

Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати