18 Април 2024 г. Четвъртък

Над 90 хил. души все още без дом след труса в Япония

2011-06-11 07:27:01

Три месеца след като североизточна Япония пострада от земетресение с магнитуд 8,9, последвано от мощно цунами, над 90 000 души продължават да живеят във временни подслони, предаде ДПА.

Построени са около 28 000 временни къщи за евакуираните, което е малко над половината от планираните от правителството 52 000.

Много от евакуираните обаче са отказали да се преместят във временните жилища, защото се безпокоят от недостатъчните помощни услуги в сравнение с тези от убежищата. А и някои от жилищните комплекси се намират в отдалечени райони.

Една от причините за твърде бавното възстановяване в страната е огромното количество отломки, които трябва да се разчистят в засегнатите райони.

От 2 400 тона руини, до момента са разчистени само 22%, съобщи министерството на околната среда. Бедствието от 11 март лиши от работата им близо 120 000 души в префектурите Мияги, Ивате и Фукушима.

Потвърдените смъртни случаи след бедствието в страната са 15 405. Други 8 095 души са в неизвестност, сочат данни на японската полиция.

Десетки хиляди души ще излязат днес в цяла Япония, за да изразят недоволството от енергийната политика на японското правителство.

Демонстрантите искат страната да скъса с ядрената енергия след природното бедствие от 11 март, което предизвика и катастрофа в ядрената централа във Фукушима. Оттам и днес, три месеца след бедствието продължават да изтичат радиоактивни материали.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати