28 Март 2024 г. Четвъртък

Досадите, които ни изяждат времето

2010-07-20 15:27:51

 

Да си вземеш кола - 10 бона. Да я заредиш с бензин - 50 лева. Да хванеш зелената вълна от Орлов до Люлин - безценно.

В целия си живот вероятно години сме загубили да се занимаваме с толкова отегчаващи неща, заемащи време, което бихме могли да оползотворим с далеч по-интересни неща. Светофари, кол-центрове, възли, вижте някои от най-досадните занимания, които сме принудени да извършваме ежедневно.

Рекламите в списанията

Не става дума просто за десетките страници с тъпи реклами на шампоани, на които се натъкваме във ВСЯКО едно списание (нито дори за безценните часове, изгубени в гледане на телевизионните реклами по време на „Малкълм"), а за онези гланцирани брошурки, които издателите тъпчат между страниците и които после падат ли, падат, а ние ги събираме ли, събираме. Да не говорим пък за листаците във вестниците, в които ни предлагат нова косачка. Е, сори, но ако съм си купил вестник едва ли баш двуцветна реклама на косачка ще ме накара да си купя.

Върви и маркучи

Представете си един живот, лишен от досадните метри от въжета, въженца, въжища и градински маркучи, които трябва да се навиват, развиват, съхраняват и които непрестанно ти се пречкат в краката и те спъват. Колкото и да се старателен в операциите с тях, те винаги намират начин да се оплетат в нещо и да ти вгорчат животеца. Мъка, мъка...

Опаковки

Особено бутилките за алкохол винаги ги пакетират с едни гнусни целофани и найлончета около гърлото, за чието отваряне ти трябва висше образование или поне наръчник. Вярно, с опита човек се научава да ги отваря за по-малко от десет минути, но пък отнякъде изниква нов тип опаковка и старателното разчепкване, драпане и късане със зъби започва от кота нула.

Червени светофари

Да седиш пред червен светофар е едно от най-ужасните неща на света и може да докара столетен будиски монах до истерия - без значение дали е зад волана или чака да пресече улицата пеш. Ако сте от София, просто се сетете за адската светофарна машина при кръстовището на Ректората допреди една година или пък за настоящия пъкъл при Орлов мост от страната на Борисовата.

Да си вземеш кола - 10 бона. Да я заредиш с бензин - 50 лева. Да хванеш зелената вълна от Орлов до Люлин - безценно.

Продуктите на Майкрософт

Хора от Майкрософт, молим ви коленопреклонно да ни разберете - не щем да ви уведомяваме за бъговете в скапаната ви система - съобщенията за грешки са просто съобщения за грешки и единственото логично следствие от тях е псувня и хикс. Припомнете си колко пъти сте чакали на празен екран, на син екран, на забил екран, на рестарт и въобще на всяка друга небивалица на Бил Гейтс, която така ви хвърля в джаза, че проклинате създателя на Windows и подопечните му продукти да гори не в деветия, ами в деветдесет и деветия кръг на ада.

Телефонните рекламни кампании

„Извинете, имате ли няколко минути на разположение", е първата реплика, която чат-пат се случва да чуете след като приемете обаждане от непознат номер. Да, пич, имам цял ден, досега стоях на телефона и те чаках да си побъбрим, за да си купя продукта ти с надеждата, че е евтин и качествен като Windows Vista.

Между другото в Канада от 2008 има действаща забрана за провеждане на подобни рекламни кампании. След получени 300 хиляди оплаквания от граждани и присъждането на 73 хиляди долара глоби на различни компании, властите са събрали общо 250 долара. И не, няма изпусната нула.

Автоматични телефонни разговори (IVR)

Когато се обадите на номера за клиентска поддръжка на мобилните оператори обикновено чувате женски глас (при първите няколко пъти може дори да ви се стори благозвучен), който ви изброява две-три актуални промоцийки, а след това започва: Ако ви дразня, натиснете 1. Ако ви досаждам, натиснете две и т.н. примерно до 9, където призовава да чакаш, докато те свържат с оператор. А ако започнеш да въвеждаш номера в групата си за евтини разговори, просто ти се разказва играта, а цифрите, които набираш, стават повече отколкото са в учебник по аритметика.

Зловреден софтуер

Повечето интернет-потребители страдат от този проблем. Досадни незабележими програмчици се самоинсталират и малко по малко започват да забавят работата на компютъра, докато не я приближат до бързината на костенурка с вързани крака. Голяма тегоба си е да се занимаваш с чистенето им, а пък да съжителстваш с тях е почти невъзможно. Порочен кръг.

Телефонна поддръжка за клиенти

Следващата стъпка след IVR-а е свързването с оператор и обслужването на клиента, което в повечето случаи се върши от неквалифицирани, мудни и интелектуално непретенциозни лица. Често преди да се започне един отегчителен разговор дали ти светят например компютърчетата долу вдясно или дали си рестартирал телефона/лаптопа, се налага и да слушаш няколко минута скучна монотонна мелодия, понеже компанията няма пари да плати за лиценз на някоя по-интересна от Nokia Theme примерно. Приемете го - с телефонен разговор никога не става, освен ако вЕрно сте толкова тъпи да не сте си рестартирали компютъра преди да звъннете, че нямате нет.

Огромен избор в магазините

Мина времето, когато пастата за зъби се казваше просто „Паста за зъби", а хората въздишаха по рафтовете, препълнени с „Макарони" и „Бисквити". Сега отвсякъде ни заливат всевъзможни марки, брандове, имена и продукти, ориентирането сред които е по-трудно, отколкото е да кажем в амазонската джунгла. Наистина ли ни трябват толкова много опции, когато просто искаме да си вземем нещо за хапване, а главата ни заболява от гледката на невъзможно голямата цветова гама от опаковки. Ето това е нещо, което просто ни яде времето.

Бонус: Възли!

Може би едно от най-дразнещите неща ever е развързването на разни неща - оплел си си връзките на обувките, вървите на банския или на суитчера. Шансът да го развържеш бързо е около 0%, освен ако не си Худини, когато става 1-2%.

 

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати