29 Март 2024 г. Петък

Германия: Кълнове са източникът на заразата с E.coli

2011-06-10 21:50:50
Нови данни потвърдиха, че бобени кълнове са най-вероятният източник на заразата със смъртоносната разновидност на бактерията ешерихия коли (E.coli). Това съобщиха от института "Роберт Кох", предаде "Ройтерс".

"Бобовите кълнове са", заяви Райнхард Бюргер, председател на института "Роберт Кох" - националният център за контрол и превенция на заболяванията в Германия. Въпреки че тестовете на кълнове от ферма в Долна Саксония не бяха положителни, разследващите пътя на бактерията са събрали достатъчно доказателства, за да потвърдят, че кълновете са причинител на заразата.

Бюргер заяви, че е девет пъти по-вероятно хората, които са яли кълнове, да се заразят с бактерията, отколкото тези, които не са яли.

До момента жертвите на E.coli са 30, а заразените са около 3000.

Бюргер каза пред журналисти, че е много щастлив да представи откритието, което ще позволи "да се изолира причинителят и източникът на инфекцията".

"Заразата не е прекратена", подчерта обаче той.

Председателят на института "Роберт Кох", обяви още, че се отменя предупреждението за потребление на краставици, домати и зелена салата, но такова остава за консумацията на кълнове.

Заразата избухна в края на май, като първоначално Германия обяви, че източник са испански биокраставици. С това германските власти си навлякоха гнева на хиляди зеленчукопроизводители, които и до момента търпят загуби, защото не могат да пласират продукцията си.

Заради липсата на информация коя е причината за заразата с E.coli Русия, Ливан и Саудитска Арабия забраниха вноса на зеленчуци от Европейския съюз.

Бактерията е рядък щам, който никога досега не е причинявал подобно огнище на зараза, съобщи Световната здравна организация. Тя предизвиква инфекция, която може да има за усложнение хемолитично-уремичен синдром (ХУС) и да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати