26 Април 2024 г. Петък

Военният министър на САЩ очерта мрачно бъдеще за НАТО

2011-06-10 16:20:07
Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс постави днес под въпрос жизнеспособността на НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Алиансът, който е крайъгълният камък на американската политика в областта на сигурността от шест десетилетия, го чака неясно, ако не и мрачно бъдеще, прогнозира Гейтс в последната си политическа реч като шеф на Пентагона - пост, който ще напусне в края на месеца.

Той предупреди, че нежеланието на европейските страни членки на НАТО да отделят пари за отбрана и липсата на политическа воля у тях може да ускорят край на оказваната от САЩ подкрепа за организацията. 

"Бъдещите американски политически лидери - тези, за които Студената война няма да е формиралият ги опит, може да преценят, че връщането на Америка към инвестиране в НАТО не си струва цената", аргументира се министърът на отбраната на САЩ в речта си пред базирания в Брюксел мозъчен тръст "Дневен ред за сигурност и отбрана".

Робърт Гейтс не скри своето недоволство от бюрократичността на Алианса и сериозните ограничения, наложени от някои европейски държави за участието на техните национални контингенти в мисията в Афганистан. 

Двете главни операции, провеждани в момента от НАТО - в Афганистан и Либия, подчертават нейните слабости и неуспехи, подчерта той.

В необичайно сурова и откровена критика шефът на Пентагона обвини Алианса, че не изпълнява своите задължения и че "пробутва" прекалено голяма част от "черната" работа на Съединените щати. 

"Горчивата истина е, че апетитът и търпението на Конгреса на САЩ, а и на американския политически елит като цяло, за изразходване на все по-ценни средства за държави, които очевидно не искат да отделят необходимите ресурси или да направят нужните промени, за да бъдат сериозни и способни партньори за своята собствена отбрана, ще намаляват", предупреди той.

Робърт Гейтс, който е министър на отбраната от повече от 4 години, напуска поста на 30 юни, посочва БТА. Президентът Барак Обама номинира за негов заместник директора на ЦРУ Лион Панета, който трябва да застане начело на Пентагона на 1 юли, след като бъде утвърден от Сената.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати