23 Април 2024 г. Вторник

Станишев вини Борисов в лакейство

2011-06-10 15:08:44

Предстоящият вот на недоверие ще бъде лично към премиера Бойко Борисов. Това обяви по време на парламентарния контрол лидерът на левицата Сергей Станишев. 

Изказването му дойде след отговорите на министър-председателя по въпроси на Антон Кутев за политически назначения в администрация и за начина, по който България взима решенията си за ангажиментите й като член на НАТО 

Станишев обвини правителство в "лакейско" поведение по важни за страната въпроси.

„Потресен съм от това, което каза министър-председателят Бойко Борисов, че след като сме членове на НАТО и ни се постави ангажимент, сме длъжни да го изпълним“,  заяви  лидерът на социалистите.  

Според него парламентът трябва да вземе решение, а не да ни се поставят задачи. 

„Когато се изграждат елементи на противоракетна отбрана евентуално на територията на България, тя става обект на нападение“, отбеляза Станишев. По думите му не е ясно отношението и на Русия.

„Ние сме свидетели на едно поведение, което е лакейско – това е отказ от национален суверенитет, това е неспособност да се формулира българска политика“, разлюти се лидерът на БСП. 

„Предстоящият вот на недоверие ще бъде лично към премиера, както и следващия, ако мнозинството продължава да подкрепя все още този кабинет.  През това управление има най-много антиконституционни решения и ще има още, защото не ви пука нито за конституция, нито за закони, държавата се управлява като еднолично дружество, като бащиния, обърна се Станишев към управляващите.

Министърът на отбраната Аню Ангелов отговори, че вчерашното решение за ПРО на НАТО е резултат от съвещанията на високо равнище в Лисабон, където от името на България е гласувал президентът.

Преди това премиерът Борисов увери, че няма политически назначения в администрацията в отговор на въпрос на Антон Кутев от БСП, който разказа, че на шофьор в ДАИ в приемната на министър-председателя обяснили, че трябва да стане член на ГЕРБ, за да запази работата си. 

Червеният депутат  посочи, че премиерът Бойко Борисов използва любимият си похват – докато му се задават въпроси от трибуната, министър-председателят да си разговаря със стоящия до него министър. 

„Ако искате да ви дам и вестник да прочетете”, обърна се Антон Кутев към премиера, подавайки му вестник „Дума”, от който по думите му премиерът може да научи нещо. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати