20 Април 2024 г. Събота

6 заблуди за здравето

2011-06-10 06:03:44

 

...ИЛИ ЗАЩО ПОНЯКОГА ВЯРВАМЕ В НЕЩА, КОИТО СА ТОЛКОВА ПОГРЕШНИ.



Разбира се - въпросите за здравето вълнуват в една или друга степен всички. Статистиката все пак сочи, че мъжете започват да обръщат внимание на това в по-късна възраст отколкото жените. Като всяка популярна тема и тази е съпътствана от много мнения, придобили популярност въпреки че нямат нищо общо с истината. Шест от тях са:

1. Диетите са по-ефективни, отколкото физическата активност

В последно време все повече се говори, че диетите са по-ефективни, отколкото физическите упражнения. Но физическата активност влияе положително на обменните процеси и помага за изгарянето на излишните калории, а това от своя страна спомага за регулирането на теглото.
В основата на диетите винаги стоя някакво ограничение на приема на хранителни вещества, които са необходими на организма. Освен това диетета дава положителни резултати, докато се спазва. След нейното прекратяване най-често се възвръща предишната телесна маса.
Ето защо е по-добре да ядем всичко, което ни се иска, и да правим редовни физически упражнения.

2. Бронхитът е усложнение след грип

Прието е да се смята, че бронхитът възниква като усложнение след грип или друго остро респираторно вирусно заболяване (ОРВИ). Но бронхитът може да се предизвика не само от вирусите, но и от бактериите, които попадат в организма по различен път. При много хора това заболяване е реакция на замърсената околна среда, изгорелите газове и т.н. Често в тези случаи бронхитът се бърка с астмата.

3. Детето не бива да боледува

Всъщност в този смисъл детето... трябва да боледува. Повечето инфекциозни заболявания при децата протичат относително леко и в резултат на това то си изработва имунитет към причинителя. 
Някои „грижовни” майки дори специално оставят децата си да играят с болните им приятели, за да се заразят и изкарат по-рано заушка или варицела. Разбира се, това е напълно излишно, но и не трябва да се преживява твърде много по повод на това, че детето ви се е разболяло - нека я преболедува докато е малко С напредването на възрастта много от болестите се прекарват по-тежко.
4. Да се диша дълбоко е полезно

Много хора се убедени, че дълбокото вдишване ни прави по-силни и по-бодри. Ние обикновено вдишваме дълбоко преди да се решим на някакво действие, ако съжаляваме за нещо или просто сме силно емоционално ангажирани.
При това не подозираме, че в действителност по този начин нарушаваме циркулацията на кислорода в организма: нали след това дълбоко вдишване ще последва и рязко издишване. Именно затова дори в състояние на силен стрес се препоръчва да се диша равномерно и спокойно.

5. Трябва да се яде месо, защото то е богато на желязо

Смята се, че ако в диетата ни няма месо, в организма ще настъпи недостиг на желязо и това ще доведе за развитието на малокръвие. 
Месото наистина е богато на желязо, но защо да забравяме за останалите продукти, които също съдържат много от този елемент: черен дроб, бъбреци, яйца, фасул, грах, магданоз, картофи, лук, тиква, цвекло, ябълки, круши, праскови, нар, сушени плодове. Включвайки ги в менюто си, ще задоволим напълно потребностите на организма от желязо.

6. Дъвката с ксилитол или карбамид е по-полезна, отколкото обикновената

Ако вярваме на рекламите, то трябва да употребяваме дъвка с ксилитол, която ще предпази зъбите ни от разрушаване. Тази дъвка наистина е способна да почиства зъбния емайл, ако не съдържа захар. И затова производителите използват заместител на захарта – ксилитол. Сам по себе си обаче той не притежава никакви лечебни свойства.
Ако се вярва на същата реклама карбамидът, който също е включен в състава на повечето дъвки вместо захар, е просто незаменим за възстановяването на киселинно-алкалния баланс. Карбомидът наистина е способен да неутрализира киселината, но за възстановяването на този необходим баланс в устната кухина, както смятат стоматолозите, съвсем не е задължително да се дъвчи дъвка с карбамид. Много по-бързо е просто да изплаквате устата с топла вода.(а)

 

източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати