27 Април 2024 г. Събота

Корабът майка се приземи - "Епъл" се мести в нова централа през 2015 г.

2011-06-10 05:49:16
Гигантски пръстен, поничка, космически кораб... Наречете го както искате, но Стив Джобс има амбицията това да бъде най-модерната офис сграда в света.

Тя ще събере под един покрив 12 000 служители на корпорацията "Епъл" - всички досегашни плюс още около 20% повече персонал и ще се намира само на няколко преки от сегашната централа в Купертино, щата Калифорния, която побира в момента не повече от 2800 души.

8-етажната сграда (4 от етажите ще са подземен паркинг) ще има площ от около 300 000 квадратни метра. Подробните планове ще бъдат внесени в общината през есента на 2012 г., скоро след това трябва да бъде направена първата копка, а комплексът да бъде открит през 2015 г.

За целта е закупен терен с обща площ от малко над 600 декара. Върху голяма част от него ще бъдат засадени около 6000 дървета (с 60% повече от сегашните) и така от сегашните 20% озеленяването ще покрие 80%.


Проектът бе представен в общината на Купертино  лично от Джобс - нещо невероятно, като се има предвид, че всяка негова поява на живо се очаква месеци наред и следи от пазарите заради проблемите със здравето му и изключителната роля, която личността му има върху състоянието на "Епъл".

Джобс коментира, че се заемат с нещо уникално, събрали са някои от най-добрите специалисти в света и се надяват да направят нещо, което студентите по архитектура от цял свят ще идват да разглеждат.

"Виждали сме всички тези бизнес паркове с много сгради, които доскучават толкова бързо. Затова искаме да направим нещо много по-добро. Това ще е като кацнал космически кораб с прекрасна градина в средата."

По думите му комплексът ще има захранващ блок от зелена енергия и планира да разчита на електрозахранването на Купертино само като резервен вариант.

"Знаете, че кръгла сграда е едно от най-трудните неща за строене в света. В тази няма да има нито едно право стъкло например. Тук "Епъл" ще използва опита си с използването на стъкло при изграждане на своите търговски центрове по света", каза още шефът на компанията.

Той илюстрира плановете с някои от параметрите на проекта. Персоналът на "Епъл" ще се увеличи от 9500 на около 13 000 служители (+40%) и всички вече ще са събрани на едно място. Тук ще бъдат и залите за презентации, които сега се правят в Сан Франциско. С преместването площта на заетите от компанията сгради и терени ще намалее с 30%, докато в същото време общата офис площ в новия комплекс ще се увеличи с 20% от 260 000 до 310 000 кв м. В същото време рязко ще се увеличат (+350%) озеленените терени - от 170 000 - 590 000 квадратни метра. Това ще бъде комбинирано с драстично свиване почти на половина (-90%) на площта за паркиране.


Джобс каза още, че има силна емоционална връзка с терена, купен основно от компанията "Хюлет Пакард", която е разположила тук отдела си за компютри. Причината е, че той е бил собственост на основателите на конкурента на "Епъл" Бил Хюлет и Дейв Пакард. "Когато бях на 13 и те бяха моите идоли, се обадих на Бил Хюлет дали ще ми даде части за нещо, което сглобявах - тогава го наричах честотен брояч - и той не само ми помогна, но и направи нещо повече. Той ми даде работа през онова лято... и аз бях в рая."

Общинарите го питаха каква полза ще имат жителите на Купертино от новата централа, на което Джобс отговори лаконично - "Епъл си плаща данъците тук"Плащаме си данъците и очакваме това да направи общината."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати