25 Април 2024 г. Четвъртък

Кои са най-влиятелните евреи според израелците

2011-06-10 05:47:13
Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг бе обявен за най-влиятелният евреин в света в годишната класация на консервативния в."Джерузалем пост". Той е начело на списъка с 50-те най-влиятелни евреи заради ролята, която социалната мрежа изигра за избухването на т.нар. Арабска пролет от Мароко до Сирия.

Той отрича "Фейсбук" да е имала ключовата роля за случилото се и казва, че ако нещо е имало влияние, това е интернет и че ако не е била неговата мрежа, е щяло да бъде нещо друго. Това е прекалена скромност и не отговаря съвсем на истината, коментират от "Джерузалем пост", а Зукърбърг заслужава признание, дори заради това, че "Фейсбук" помогна да се разпространява светкавично информация за случващото се на арабските улици и площади. Миналата година той бе на 23-о място.

Шеф на "Фейсбук" заема и третото място в класацията. Шерил Сандбърг, която отговаря за разширяването на социалната мрежа по света (т.нар. COO - chief operating officer). 41-годишната дама е вторият човек в йерархията на "Фейсбук", но кариерата й започва доста преди да се срещне със Зукърбърг на коледно парти през 2007г. Тя е работила като вицепрезидент за онлайн продажбите и операциите на "Гугъл", както и като началник на кабинета на министъра на финансите на САЩ Лоурънс Съмърс в администрацията на президента Бил Клинтън.

Списъкът на "Джерузалем пост" следва принципа да включва евреи от всякакви среди "заради способността им да оформят бъдещето". Но мнозина ще са изненадани от класацията, защото тя представлява преди всичко гледната точка на израелците и е тясно свързана с ционистката и верската каузи на евреите.

Поради това в нея няма да видите имена като мултимилиардера Джордж Сорос и Доминик Строс-Кан (вече бившият управител на Международния валутен фонд), президентът на Израел и нобелов лауреат за мир Шимон Перес е 22-и, а кино звездата Натали Портман и топмоделът Бар Рефаели са почти последни. За сметка на това класацията е изпълнена с лидерите на израелската държава, армия, диаспората, лобистките среди в чужбина и влиятелни равини.

На второ място тази година е поставен премиерът Бенямин Нетаняху, следван от министъра на отбраната Ехуд Барак, новия командващ армията ген. Бени Ганц и Меир Даган - оттеглилият се тази година дългогодишен шеф на Мосад.

В челната десетка са още Денис Рос (ключов съветник на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на Близкия изток), Бен Шалом Бернанке(председателят на Федералния резерв на САЩ), Стенли Фишер (управител на централната банка на Израел, бивш вицепрезидент на МВФ и изключително уважаван финансист) и Юли Еделстейн (министър по въпросите на еврейската диаспора и публичната дипломация).

На кого се отдава значение, че ще може да влияе върху съдбата на евреите и света поне през следващите 12 месеца, си личи и от включването високо в списъка на Рон Просор (постоянен представител на Израел в ООН в момент, когато палестинците се опитват да получат в Общото събрание международно признаване на независима държава), Майкъл Орен(посланик на Израел във Вашингтон), Ерик Кантор (лидер на мнозинството в долната камара на американския Конгрес) и Даниел Шапиро (новият посланик на САЩ в Израел и бивш член на президентския Съвет за национална сигурност).

Сред малцината европейци в списъка се открояват Ед Милибанд (лидерът на лейбъристката опозиция във Великобритания), Йоб Коен (лидер на лейбъристите в Холандия и бивш кмет на Амстердам) и Моше Кантор(руски бизнесмен и председател на Европейския еврейски конгрес).

Сред включените от "Джерузалем пост" жени се открояват Деби Уосърман Шулц (конгресмен и ръководител на Националния комитет на Демократическата партия), Гейбриъл Гифърдс (конгресменът, която бе простреляна в главата при по време на среща с избиратели тази година и бе посочена от сп. "Тайм" като изгряващата звезда на Демократическата партия и един от най-влиятелните хора в света), Ципи Ливни (лидер на опозицията в Израел, бивш външен министър и посочена от сп."Нюзуик" като една от жените с най-много влияние в света) и Ирен Розенфелд(главен изпълнителен директор на хранителния гигант "Крафт фуудс").
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати