19 Април 2024 г. Петък

Велчев и Груев мълчат за обвиненията на Борисов

2011-06-10 05:00:47

„Голяма загуба за Висшия съдебен съвет“, така главният прокурор Борис Велчев определи оставките на членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова. Недоволството на двете съдийки тръгна, след като ВСС назначи за шеф на Софийския градски съд близката до МВР шефа съдийка с 4-годишен стаж Владимира Янева.

„Той (ВСС – б.р.) ще загуби много от своя професионален и морален капацитет“, заяви Велчев преди днешното заседание на съвета, на което трябва да бъдат разгледани оставките на двете.

Велчев бе лаконичен по отношение на вчерашното изказване на премиера Борисов, че е станал главен прокурор, защото е бил съветник на президента и че досега е мълчал.

„Ако той има да сподели нещо с мен, ще бъде добре да го направи пряко, а не по телевизията“, препоръча Велчев.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, който също стана обект на нападки от премиера, предпочете да запази мълчание.

„Категорично отказвам да коментирам думите на Бойко Борисов и на който и да е друг представител на изпълнителната власт, не защото нямам какво да кажа, а защото цивилизованият диалог и тон между институциите стоят в основата на държавността. За мен лично като председател на ВКС държавността е по-важна от собственото ми его“, лаконичен бе Груев.

По отношение на оставките на Капка Костова и Галина Захарова той заяви, че това е един „дълбоко личен акт на достойнство“. Груев не очаква и други членове на ВСС да последват двете съдийки.

Според началника на Инспектората на ВСС Анна Караиванова двете оставки са изключително морален жест, но по думите й двете съдийки са можели „още малко да се борят за налагането на по-добри практики“.

Тя обърна внимание на информацията, че новоизбраният шеф на Софийския градски съд Владимира Янева бави вече година едно от делата по „Софийски имоти“, а баща й се е сдобил с имоти именно от дружеството. Тя посочи, че този факт не е бил отчетен от комисията по атестациите при разглеждането на кандидатурата на Янева.

„Защо сега излизат факти за забавяне на дела, за малко дела, а това не е отчетено в атестациите – те по същество са еднакви „много добри“, каза Караиванова.

В момента членовете на ВСС обсъждат оставките на Костова и Захарова, които са членове от съдийската квота.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати