29 Март 2024 г. Петък

Нещо се случи в съдебната система. Какво?

2011-06-09 18:35:00

 

Съдиите Капка Костова и Галина Захарова вече не са част от кадровия орган на съдебната власт. Двете дадоха пресконференция, на която подробно обясниха причините, които са ги накарали да напуснат Висшия съдебен съвет. По-рано ВСС прие оставките им след дискусия, превърнала се в отбранително-атакуваща позиция.

Атаката като метод на отбрана

Обсъждането на оставките на Костова и Захарова от ВСС в тяхно отсъствие се превърна в изсипване на обвинения в лобизъм, дезертьорство и рушене на държавността. Заседанието откри главният прокурор Борис Велчев, който каза, че ВСС загуби много от оставките на двете съдийки, а за него е било удоволствие да работи с тях. Правосъдният министър Маргарита Попова отбеляза, че за пръв път в историята на съвета има случай на оставки по такъв повод – несъгласие с кадровата политика. Добрият тон обаче бе дотук.

Лобизъм, бягство от отговорност и действия срещу държавността

Думата взе Божидар Сукнаров, който отрече твърденията, че изборът на Владимира Янева за шеф на СГС е бил предварително нагласен и директно обвини Капка Костова в лобизъм.

„Тя е човекът, който при избора на председател на СГС дойде в кабинета ми и 15 минути ме убеждава да подпиша за една колежка, която не познавам (Величка Цанова – б.р.)“, каза Сукнаров. Той бе категоричен, че в избора на председател на СГС няма нищо непрозрачно, неясно и предварително нагласено.

 

Председателят на комисията по професионална етика Цони Цонев заяви, че нежеланието на Захарова и Костова да приемат избора на ВСС за него означава, „че те просто не са пригодни да работят в условията на работа на един колективен орган“.

Той обаче насочи вниманието към подписката на 109 магистрати, с която подкрепиха кандидатурата на Величка Цанова за шеф на градския съд. По думите му целта на подписката била да се окаже натиск върху ВСС при провеждането на избора. 

Цонев заяви още, че подписката била организирана от подчинени на Цанова, тъй като по това време била изпълняваща длъжността председател на СГС, без да отчете факта, че в нея участваха и магистрати от Районния съд. Според него Величка Цанова е нарушила етичния кодекс на магистратите, тъй като не се била разграничила от петицията им.

Изказването му предизвика реакцията на шефа на Върховния касационен съд Лазар Колев, който заяви, че тези думи на Цони Цонев не му правят чест. „Подчинени в съда няма, г-н Цонев“, реагира шефът на ВКС и попита защо членовете на ВСС не са реагирали още преди избора, щом са имали съмнения за нарушаване на етиката.

Иван Колев пък обвърза напускането на членовете на ВСС с разклащане на държавността. „Дано това (оставките – б.р.) е личен избор. И ако не е личен избор, означава, че двете са влезли в сценарий, който се обръща срещу държавата”, заяви магистратът.

Представляващият ВСС Анелия Мингова пък е на мнение, че с напускането си Капка Костова и Галина Захарова са избягали от отговорност. 

В крайна сметка думата взе Маргарита Попова, която заяви на висшите магистрати, че за всичките години на съществуването си ВСС не е успял да заработи така, че да излъчват сигурни послания, които да печелят доверието на обществото в съдебната система.

Според нея при изборите за ръководители на съдилищата членовете на ВСС не успяват убедително да защитят позицията си, когато гласуват „за“ определен кандидат

„Дори се стига дотам, че хора, които заслужават да бъдат подкрепени и да бъдат избрани, в крайна сметка се поставят в страшно трудни ситуации, за да работят занапред, което в крайна сметка не е нищо друго, освен частична дискредитация. ВСС не съумява, не успява да работи като сплотен, като колегиален орган, а от вас това се иска!“, заяви Маргарита Попова.

Тя посочи, че това не е първият път, в който се води дебатът за кадруването и попита защо трябваше през 2009 г. да избухне скандалът „Красьо".

ВСС ще проверява Янева, но как?

Що се отнася до медийните публикации, че новият шеф на СГС Владимира Янева е забавила с година едно от делата по аферата „Софийски имоти“, а баща й е купил имоти от дружеството, стана ясно, че проверка ще има.

Тя обаче няма да е отделна за делата, водени от Янева, каквато е досегашната практика.

Инспекторатът на ВСС ще направи мащабна проверка на делата в цялата Наказателна колегия на градския съд, обяви председателят на инспектората Ана Караиванова. 

Съобщавайки новината, Караиванова изтъкна, че ВСС не бил орган на повикване, а проверките не се правят по поръчка и попита защо информацията за „Софийски имоти“ е излязла след избора на Янева за председател на СГС. 

Защо бяха хвърлени оставките?

Малко, след като оставките на Капка Костова и Галина Захарова от ВСС бяха факт, двете дадоха пресконференция, на която обясниха какво всъщност се крие зад действията им. Двете бяха категорични, че оставките им са плод на лично решение, а избирането на Владимира Янева за шеф на СГС е формалният повод. Проблемът е, че това не е първият път, в който ВСС прави назначения без сериозен дебат, подкрепен с факти и мотиви за професионалните качества на кандидатите. А такива избори оставят усещане за предрешеност.

„Това вече се превръща в симптоматика. Избори като този и като няколко предишни смятам, че не дават никакъв шанс на професионализма в системата“, заяви Капка Костова.

„Не желая да участвам в такъв механизъм на такава кадрова дейност, защото това мисля, че не е кадрова политика. Не желая да получавам възнаграждение за това, защото смятам, че не е редно“, каза още тя.

Костова изтъкна, че кандидатурата на Владимира Янева е била приета без аргументи, които да станат ясни както на обществото, така и на съдийското съсловие. Това според нея е един изключително тревожен сигнал.

„И колегите го разчетоха по този начин – ако имаш собствена позиция, ако имаш различно мнение, ако мислиш по различен начин от този, който се смята за правилен, не бива да го изразяваш, защото това може да бъде отчетено в някаква ситуация в твой минус“, лаконична бе Капка Костова.

Имало ли е лобизъм?

По повод обвинението на Божидар Сукнаров за лобизъм, Капка Костова каза, че наистина е водила разговор с него. Попитала го като съдия от ВКС дали би подкрепил кандидатурата на Величка Цанова за шеф на СГС и след като получила отрицателен отговор, си е тръгнала. Целият разговор продължил 15-ина секунди.

Тя обясни, че е абсолютно убедена в качествата на Цанова, която за последните три години нямала нито един отменен съдебен акт.

Който руши съда, руши държавността

По повод думите на премиера, който вчера нарече подаването на оставките „наглост“, Костова и Захарова коментираха, че подобно говорене не върши работа на никого и нито на държавата, нито на гражданите.

„Най-после трябва някое държавно управление да разбере, че му трябва силен съд. Това гарантира добро управление и по-силна държавност. Рушенето на съда руши държавността или с други думи рушенето на съдебната система означава да режеш клона, на който седиш“, заяви Капка Костова.

А за балотажа на избора на шеф на СГС, при който за минути четирима от членовете на ВСС се изметнаха и подкрепиха близката до Цветанов Владимира Янева, Костова коментира, че или има някакво раздвоение на личността, или това е резултат от предварителен сценарий.

Галина Захарова допусна, че е възможно „по някакъв начин да е бил контролиран вотът на тези колеги“. "Нещо се случи", лаконично обобщи тя.

А какво да се промени?


Според Галина Захарова е задължително при избора на административни ръководители да има обективност, публичност и прозрачност.

Това, че е постигната публичност, съвсем не означава, че е постигната прозрачност на критериите при избора на шеф на СГС, обясни тя. Според нея мотиви като той е силен характер или почтен човек не означават нищо, защото това са лишени от съдържание фрази.

„Това не е проблем нито на закона, нито на подзаконовите актове. Това е проблем на приложението на закона“, смята съдийката.

Според Капка Костова трябва сериозно да се обмисли начинът, по който е структурирана съдебната система. По думите й тя е грешно измислена и грешно структурирана. Това я прави неработеща, а управляващите не са намерили воля да я променят.

Двете са на мнение, че дори да няма законодателни промени, е добре при попълването на съдийската квота във ВСС кандидатите да бъдат накарани да представят концепции – нещо, което не е правено досега.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати