20 Април 2024 г. Събота

БСП само на 5 пункта от ГЕРБ, обяви Галъп

2011-06-09 17:10:59

ГЕРБ продължава да бъде водещата политическа партия в страната по процент доверие (31%) и намерения за гласуване на парламентарни избори (26,1%). Това показват данните отежемесечното национално представително проучванена общественото мнение, проведено от ББСС Галъп интернешънъл". То е осъществено сред 1 000 пълнолетни граждани на страната в периода 26 май - 2 юни 2011 г. по метода на личното стандартизирано интервю.

Проучването на Галъп обаче регистрира известен спад в доверието както към управляващата партия, така и към премиера Бойко Борисов. 31% от участвалите в изследването имат доверие в ГЕРБ в сравнение с 42% през юни 2010 г.

Като цяло обаче, социолозите посочиха, че в последните месеци доверието в управляващата партия остава без сериозна промяна. В същото време изследването регистрираизвестна мобилизация левицата се покачва с около 4 пункта за месец до 24% и 6% в сравнение с юни 2010 г., когато е било 18%.

ГЕРБ запазва водеща позиция с 26,1% по отношение на електоралната нагласа при парламентарни избори днес, като дори регистрира леко увеличение от 1,5% в сравнение с април 2011 г.

Леко движение нагоре има и в намеренията за гласуванев червено - 21% от пълнолетните граждани твърдят, че биха гласували за БСП, срещу 18% преди месец, отчитат още от Галъп. Следват ги ДПС със 7,1%, Синята коалиция с 4,8%, Атака с 3,1%, РЗС с 0,5%, НДСВ с 0,4%, ВМРО с 0,2%. Сериозен е броят на участвалите в изследването, които твърдят, че няма да гласуват - 35,6%, като тук обаче има намаление с близо 5% в сравнение с май тази година (40,9%).

Като важен факт от Галъп посочиха, че макар премиерът Борисов да стабилизира привържениците си, през този месец за пръв път се регистрира отчетлив ръст на негативните оценки над позитивните - 38% от българите имат доверие на министър-председателя спрямо 44%, които нямат. Социологът  Марчела Абрашева посочи, че това е нова ситуация, която не е била регистрирана от години. Въпреки това тя обясни, че спадът в доверието не означава във всеки случай и отказ от гласуване. Това че си ядосан или разочарован от някого, не означава, че няма да гласуваш за него, посочи тя.

От ГАЛЪП отчитат, че продължават и тенденциите за спад вцялостните оценки на управлението на ГЕРБ . Едва 16% от запитаните дават положителна оценка за дейността в кабинета, като през май те са били 17%. 41% (с 1% повече спрямо май) от участвалите в изследването оценяват негативно работата на правителството. 33% (32% през май) от анкетираните не виждат разлика в дейността на управляващите.

Тук е важно да се отбележи, че значително намалява броятна хората, които са на мнение, че ГЕРБ ще се справи с кризата - в момента те са 28%, спрямо 43% през април  2010 г. Двойно нарастват онези, които не смятат, че управляващите ще разрешат финансовите затрънения пред страната но - от 25% през април 2010 г. в момента те са 52%.

Социолозите коментираха, че като цяло хората са станали по-критични и задаващи си въпроси към дейността на политиците. Вдига се шумът в залата, коментира метафорично Абрашева.

Раздвоение в нагласите „за" или „против" ГЕРБ е налице и по темата „президентски избори". От една страна 57% са на мнение, че е по-добре за страната Бойко Борисов да не се кандидатира за президент. От друга, към момента той изглеждапо-сигурният победител в сравнение с други евентуални кандидати на ГЕРБ, например Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова. Данните сочат, че ако на втори тур сега се явят Меглена Кунева срещу Бойко Борисов, 35% твърдят, че биха подкрепили премиера, срещу 26% за бившия еврокомисар.

При хипотетичен двубой на Кунева с Росен Плевнелиев лека преднина от 2% има за строителния министър 29% на 27%. От ГАЛЪП коментираха, че кандидатите за президент на основните политически сили (включително ГЕРБ) все още не са ясни, и е трудно да се правят надеждни прогнози.

Като цяло, Меглена Кунева има силни симпатии в обществото - 38% доверие - и към момента изглежда с достатъчно сериозни шансове да се окаже силен противник на ГЕРБ в предстоящите президентски избори.

От там допълниха, че проучването е било осъществено преди премиерът да обяви, че няма да се кандидатира категорично за президент и в този смисъл, вече в предстоящия вот много по-важно ще е не какво е лицето на кандидата, а какъв дебат ще съумее да проведе той.

На въпрос каква е ролята на ДПС в предстоящия вот за държавен "">Според изследването на ГАЛЪП българите имат най-голямо доверие на армията (44%), полицията (36%), президента - също 36%. Правителството печели доверието на 27% от участвалите в изследването, като спадът в сравнение с юни е 12%. На дъното в класацията за доверие са прокуратурата с 17%, парламентът- 16% и съдът с 15%.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати