8 Май 2024 г. Сряда

Заплашиха Първанов с "най-лошото"

2011-06-09 16:57:18

Анонимен мъжки глас заплаши на тел. 166 президента Георги Първанов малко преди пристигането му в Димитровград, където държавният глава участва в конференцията "Светът на българина през 20 век".

„Очаквайте най-лошото за президента“, е гласяло телефонното съобщение, съобщиха за Dnes.bg от полицията в Хасково.

Заплахата е отправена в 10.35 часа в димитровградското полицейско управление. Мъжът се е обадил от обществен телефон на бул. „Раковски“ в града.

Взети са отпечатъци от уличния телефон, но извършителят все още се издирва, казаха още от полицията.

Заплахата за живота на Първанов наложи промяна в програмата му. След участието си в конференцията президентът трябваше да отиде пеш до Историческия музей в града, но държавният глава бе откаран с кола.

По-късно пред журналисти Първанов коментира, че появата на Меглена Кунева като кандидат за президент поставя въпроса за съотношението между "гражданското" и "партийното".

"Според мен се забелязват двете крайности - едните отричат партийното, другите  продължават да смятат, че политиката може да се реализира единствено чрез партиите", заяви държавният глава.

По думите му на изборите се отива от името на партиите, но президентските, а и кметските избори, предполагат и мажоритарния кандидат.

"Аз самият като човек, който е минал и по двата пътя към президентската институция, бих препоръчал да не се конфронтират двата подхода, а да се търси един баланс на разумно съчетание между силата, възможностите, структурите, организацията, която партиите предлагат, и на гражданското начало", отбеляза Георги Първанов.

Според него по примера на това, което става в Европа и по света, все повече ще се чува гласът на гражданското общество.

Президентът изрази безпокойството си от възникналото напрежение във Висшия съдебен съвет, но отказа да коментира ситуацията.

"Мога само да изразя своето безпокойство, но повече не бих могъл. А и не е редно да коментирам, защото винаги съм избягвал да се намесвам в работата на съдебната власт. Наистина това са сигнали, които трябва да бъдат видени много внимателно от управляващите, от обществото ни, защото съм сигурен, че реакции от Европа ще има", отбеляза той.

Президентът Георги Първанов е призовал вицепремиера Симеон Дянков да изтегли проекта за промяна на Конституцията по време на срещата им вчера, на която бе представен Пактът за финансова стабилност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати