29 Март 2024 г. Петък

Американец е главният редактор на ново списание на "Ал Кайда"

2010-07-20 15:07:29
Самир Кан, 24-годишен американец от Северна Каролина, е главният редактор на Inspire (Вдъхновение) - новото онлайн списание на "Ал Кайда", през което се набират последователи на Арабския полуостров, съобщиха власитте в САЩ.

През октомври Кан е отпътувал за Йемен да учи арабски, но според разузнаването днес стои зад най-амбициозния проект на "Ал Кайда" за събиране на единомишленици изключително в англоговорящия свят и особено в САЩ и Великобритания.

Според специалисти по борба с тероризма появата му може би означава, че традиционното ядро на "Ал Кайда" е отслабено или притиснато от операциите срещу него, поради което се опитва да култивира доморасли терористи направо в западните общества.

Всъщност Самир Кан е роден в Саудитска Арабия, но се мести в нюйоркския квартал Куинс, когато е на 7 години.

Заемащото 67 страници списание излиза от юни насам. То е написано на английски, има колоритно графично оформление и ударни заглавия от типа на "Направи бомба в кухнята на мама". В първия брой дори има статия за глобалното затопляне, претендираща да е написана от Осама бин Ладен .

За ключова фигура зад списанието и сайта се смята Анвар ал Аулаки, живеещ в Йемен, но роден в САЩ мюсюлмански духовник, свързван с няколко нападения в Америка, включително стрелбата в базата Форт Худ и неуспешния опит за атентат на "Таймс скуеър" в Ню Йорк.

Младият американец от град Шарлът отдавна се интересува живо от компютри и интернет технологии и според разузнаването е представител на ново поколение технологично начетени радикални ислямисти, чиято онлайн тактика е доста успешна в създаването на джихадисти в чужбина.

Кан привлича вниманието през 2007 г., когато службите започват да следят неговия войнстващ ислямски блог "Иншалаллахид" ("Скоро ще стана мъченик, ако е рекъл Аллах"), списван от дома на родителите му в Шарлът. Заради законите за свобода на словото в САЩ той никога не е обвиняван в престъпление, но и писанията му никога на са прекрачвали границата да агитират към насилие.

Ролята му в списанието Inspire обаче вече дава основание да бъде обвинен в подпомагане на терористична организация. "Може да одобряваш целите и средствата на "Ал Кайда, но в момента, в който започваш да набираш последователи или да разпращаш послания, вече си прегазил закона", обяснява Нийл Ливингстън от вашингтонската консултанска компания по въпросите на сигурността ExecutiveAction.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати