26 Април 2024 г. Петък

Операция "Палките" - арест за 10 корумпирани катаджии. Бойко президент, но не сега

2011-06-09 05:48:20

„24 часа"

 

Пет, а не 3 г. ще ни преследват за неплатено парно

 

 

„24 часа"

 

 

Иван Тодоров-Доктора израсна до контрабандист №1 при правителството на Иван Костов, по същото време Георги Илиев и Илия Павлов избелиха бизнеса си. Това разкрива в изключително остро интервю вицепремиерът Цветан Цветанов. Той разказа още, че братята Маргини били арестувани при тройната коалиция, защото тогавашният МВР шеф Румен Петков поел ангажимент за това към Младен Михалев-Маджо. Шефът на НСС в кабинета Костов - Атанас Атанасов, пък отишъл първи на мястото на неуспешния атентат срещу наркобоса Поли Пантев, защото го пазел по някакъв начин.

 

„Труд"

 

Операция "Палките" - арест за 10 корумпирани катаджии

 

Десет корумпирани ченгета от Магистрална полиция в Пловдив и Пазарджик, които редовно прибирали рушвети по аутобана "Тракия", бяха арестувани в сряда. Подкупните служители на МВР бяха заловени при спецоперация "Палките".

Акцията на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР под ръководството на зам. градския прокурор на София Роман Василев стартирала в ранни зори в сряда. Тогава ръководството на Магистрална полиция свикало нарочно събрание на екипите от Пловдив и Пазарджик. Срещата се провела в сградата на службата в Пазарджик. В мига, в който ченгетата пристигнали, десет от тях били закопчани пред очите на смаяните им колеги. Осем от задържаните униформени били от Пазарджик, а другите двама - от града под тепетата.

Разследващите установили, че само през последните 2 месеца полицаите са прибрали над 1000 пъти рушвети. Обикновено корумпираните полицаи си искали между 20 и 50 лева. Парите се давали най-често за да си затворят очите за нарушения като превишаване на скоростта на аутобана, съобщиха от полицията..

 

„Труд"

 

Икономическият ръст 3,4% при среден 2,5% за Евросъюза

 

Българската икономика се е представила по-добре през първото тримесечие на т. г. от първоначално обявените експресни оценки. Това показват данните за брутния вътрешен продукт на Националния статистически институт (НСИ), обявени днес. Реалният икономически ръст през първото тримесечие на т. г. спрямо същия период на м. г. е 3,4%. Преди месец от националната статистика прогнозираха увеличение от 2,5 на сто. В сравнение с предишните три месеца обаче статистиката продължава да отчита леко забавяне на икономическия ръст. През четвъртото тримесечие на м.г.

 

„Стандарт"

 

Рокфелер в Стъклен дом

 

Мултимилионерът Рокфелер купи Стъклен дом. Фонд на американския бизнесмен е броил над 100 милиона евро за първия български мол, гръмнаха световните агенции. Mall of Sofia на бул. "Александър Стамболийски" си спечели прозвището, след като в него бяха снимани първите серии на култовия български сериал "Стъклен дом".

Преговорите по сделката продължили повече от година.

През този период е имало и още една компания с интерес за придобиване на Mall of Sofia. Тя обаче се е отказала в последния момент.

Сделката е втората покупка у нас на инвеститора Rockefeller Group от началото на годината. Първо компанията се сдоби срещу 20 милиона евро с логистичния център Retail Park в Пловдив.

 

„Стандарт"

 

Бойко президент, но не сега

 

"Отсега ви казвам, че ще се кандидатирам за президент на следващите избори - през 2017 година." Това отсече вчера премиерът Бойко Борисов. Така той сложи точка на непрестанните въпроси към него дали ще е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава на изборите тази есен. "Ще изкарам един мандат премиер, още половината от другия и тогава ще се кандидатирам"Плевнелиев, нали ще го издигаме, нали така пишете."

Борисов връчи чекове за общо 65 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие" на 7 болници. Александровска получава 13 млн. лв., а варненската "Св. Марина" - 18,6 млн. лв. Лечебниците в Благоевград, Сливен и Бургас вземат съответно 8 млн. лв., 7,8 млн. лв. и 5,5 млн. лв. Шефовете на лечебниците в Кърджали и Смолян приеха чекове за 5,3 млн. лв. и 7,5 млн. лв. При връчването Борисов ги попита дали са получавали досега такава субсидия. Те единодушно отговориха с "не".

 

„Монитор"

 

1000 рушвета с пробити палки

 

Десет корумпирани катаджии, скрили над 1000 рушвета в пробити стоппалки, бяха арестувани вчера. Униформените били задържани при акция на МВР с кодово име „Палките". Катаджиите изнудвали шофьори, лъжели ги, че карат с превишена скорост, и ги карали да им дават подкупи.

Униформените от отдел „Пътна полиция" в Пазарджик си направили частен КАТ, като за двата месеца, в които били следени, са прибрали около 1000 рушвета, обяви още вицепремиерът Цветанов. Пачките били крити в дръжките на стоппалки, които били срязани и после изработени с два винта, за да се затварят.

 

„Монитор"

 

Европарламентът ни пусна в Шенген

 

С огромно мнозинство от 487 гласа „за", само 77 „против" и 29 „въздържал се" Европарламентът препоръча България и Румъния да бъдат приети в шенгенското безвизово пространство. Това стана вчера на редовната юнска сесия на евродепутатите в Страсбург.

Според болшинството от тях двете страни са изпълнили всички законови и технически изисквания за членство в Шенген и включително са осигурили надежден контрол на сухопътните, морските и въздушните си граници, които стават външни за ЕС. Одобреният вчера доклад за готовността за присъединяването ни  към зоната дава положителна оценка и по отношение на издаването на визи, свързаността с шенгенската информационна система и защитата на личните данни на гражданите. Шенгенската система осигурява най-високите стандарти за управление на границите.

 

„Монитор"

 

Поискаха 400 000 лева кръвнина за Белнейски

 

Адвокатът на семейство Белнейски поиска 400 000 лева кръвнина и доживотна присъда без право на замяна за обвиняемия за убийството на сестрите Лазар Колев. Вчера бяха изслушани пледоариите на частните ищци и на защитата на подсъдимия. Пред пазарджишките магистрати адвокатът на семейството Иво Найденов заяви, че единствената справедлива присъда е доживотен затвор.

„За първи път ми се налага да моля съда някой да бъде отстранен от обществото до края на дните си. Правя го с чиста съвест и с дълбокото убеждение, че Лазар Колев е убиецът на сестрите Белнейски", заяви Иво Найденов.

Пред съда той обясни, че не може да се приеме, че Лазар Колев е изкупителна жертва, тъй като ДНК експертизата е доказала наличие на негов биологичен материал, който няма как да бъде привнесен, освен ако Лазар не е бил с тях. Адвокатът настоя съдът да уважи гражданския иск на родителите от 400 хиляди лева.

 

„Дневник"

 

Бойко Борисов и ГЕРБ пред тежки избори и през лятото

 

Бойко Борисов и управляващата партия са пред тежки избори преди гласуването наесен за президент и местна власт. Решението кого да издигнат за държавен глава става все по-трудно. Рейтингът на премиера за пръв път отбеляза най-висок спад - с 5 пункта до 35%, и се изравни с неодобрението за него, показа представителното проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 27 май - 2 юни сред 1020 души.

 

„Сега"

 

Двама съдии напускат ВСС като протест срещу скандалните му назначения

 

За първи път в историята на Висшия съдебен съвет (ВСС) негови членове подадоха оставка заради несъгласие с порочната и безпринципна кадрова политика в съдебната система. Галина Захарова и Капка Костова от съдийската квота отказаха да са част от т.нар. правителство на третата власт, седмица след като Владимира Янева бе избрана за председател на Софийския градски съд.

Това назначение бе възприето като кадруване под натиск заради приятелството на Янева с вътрешния министър Цветан Цветанов и твърде спорната й професионална биография. Оставките трябва да бъдат гласувани от ВСС днес.

Основен конкурент на Янева бе Величка Цанова, зад чиято кандидатура бяха застанали Захарова и Костова и 109 столични съдии. След като не бе избрана, тя се отказа от поста зам.-председател на СГС и обяви, че ще обжалва решението пред ВАС. Заради избора оставка от Варненския окръжен съд подаде и първият председател на сдружението ГЕРБ Душана Здравкова.

 

„Дума"

 

Няма да вдигат всички пенсии

 

Кабинетът няма да увеличава всички пенсии. Това стана ясно вчера след правителственото заседание. Само ден по-рано Дянков се обяви за точно обратното.

Засега се обсъжда възможността за увеличение само на минималните и на вдовишките пенсии, съобщи премиерът Бойко Борисов. Изявлението му бе в рязко противоречие с гръмките клетви от миналата седмица, че вчера МС ще вдигне пенсиите. Вчера кабинетът не е решил нищо подобно, а бил направил само първоначален анализ на възможностите.

Стана ясно, че Борисов преди дни е излъгал публично и за вдигането на минималната заплата, тъй като вчера Министерският съвет не е взел и такова решение.

Симеон Дянков също се включи в увъртането, като заяви, че едва след 10 дни ще се знае колко ще е увеличението на пенсиите. "На всичките 2 млн. пенсионери няма как да увеличим пенсиите, няма такива пари в бюджета", вдигна рамене той. Дянков се опита да увери медиите, че експертите се фокусирали върху хората, които получават най-ниски пенсии от 136 лв., и вдовците. Вероятно става въпрос за около 10 до 15% от пенсионерите.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати