28 Март 2024 г. Четвъртък

Прошков vs. Кисьов за застрояването, кучетата, шахтите и боклука

2011-06-09 05:33:53
"Кандидатирах се, защото считам, че кметът трябва да е решителен и отговорен лидер", каза за себе си кандидатът на СДС за кмет на столицата Владимир Кисьов. Опонентът му от ДСБ Прошко Прошков пък обясни кандидатурата си с нуждата от битка срещу досегашния начин на управление на общината.
Двамата се срещнаха днес на дебат, организиран от блогъра Иван Стамболов и отговаряха на въпроси на интернет потребители на блога. На 12 юни те ще се състезават кой да е кандидатът на "Синята коалиция" за кмет на София на предварителни отворени избори.

Застрояването, паркирането, шахтите...

На въпрос дали биха сменили главния архитект Петър Диков заради застрояването на София, Прошко Прошков обеща "главен архитект, който може да моделира социално поведение чрез своите идеи и плановете, които прави". "Той не трябва да е техническо лице, а да е визионер, човек с опит, да разбира от политика и да решава проблемите", допълни кандидатът на ДСБ. Не може да не бъде човек от бранша, отвърна на Прошков Владимир Кисьов. Кандидатът на СДС смята, че "освен главният архитект и хората около него трябва да бъдат визионери".

Въпросът с вечната тема за паркирането в София се падна на Прошков. "Платеното паркиране може да бъде диференцирано, стига да е с такси, с които да не принудим шофьорите да ползват градския транспорт и да ги отказваме от шофиране", смята Прошков. Според него решението било с предвиждането на повече паркоместа, включително и подземни.

Следващият проблем, поставен от интернет потребител, бе за ремонтите на "Софийска вода" след цялостно асфалтиране на улиците. "Персонална отговорност за това носи районният кмет, който трябва да бъде контролиран как е изпълнил ангажимента си", каза кандидат-кметът на СДС. Прошков, който от 4 години е кмет на район Лозенец, директно хвърли обвинения към столичната община, че "на година потъват около 10 млн. лв. от управленска неразбория по инфраструктурата". Той описа комична ситуация на няколко отговорни лица, които стоят над една шахта и си прехвърлят отговорността. Трябва да има яснота около отговорността, смята той.

 


За бездомните кучета...

Неотмиращата тема за бездомните кучетата по-скоро обедини двамата кандидати. "Не отглеждащите кучета тормозят софиянци, а бездомните животни", смята Кисьов, който е един от противниците в общинския съвет за промени в нормативната уредба. Кандидатът на СДС определи като по-значима неуредица липсата на паркове за разходка на домашните любимци. "По-добре ще е кучетата да се водят с намордници до такива места, отколкото през цялата разходка да са с тях", допълни Кисьов. Така щяло да намали агресията на животните, защото "само седмица с намордник, кара кучетата да стават по-агресивни". Кандидатът на ДСБ пък наблегна на липсата на хигиенни навици у повечето стопаните на кучета, които не събирали отпадъците след питомците си.

Децентрализацията на властта

На Владимир Кисьов се падна темата за децентрализацията на управлението на столична община. "Чинят ми се, че са много районните кметове", коментира той. Кандидатът на СДС обаче иска кметовете да останат избираеми, а не да се назначават.

"Виена е със 23 района и сходен размер на София", посочи пък Прошков. Според него броят на районите не е голям, а "проблемът е по-скоро на разпределението на правомощията между Столична община и районни правомощия". "Аз съм адвокат на идеята да има избираеми районни кметове със свои малки съвети, за да има по-пряко участие на общността в управлението", допълни той.

За такса смет и неосъществения завод за боклук

"Проблемът с презонирането свали преди месеци зам.-кмета на общината Минко Герджиков", припомни сериозността на проблема Прошков. Той определи сегашният метод на изчисление на такса смет като несправедлив. "Трябва да е функция на сметта, която генерираме, а не на жилището, в което живеем", предложи той. Владимир Кисьов предложи същото - "изчислението да става на база на реална услуга".

Прошков посочи модела в Германия като подходящ за София. "Само несортираната смет да бъде таксувана, за да се стимулират гражданите да изхвърлят разделно отпадъците си", обясни той. Това ставало чрез торби, които само общината да продава и така се изчислявало кой колко и какъв боклук изхвърля. В отпадъците са заровени пари, смята пък Кисьов. Той искал да види София като "рециклиращ" град. "Ще бъда щастлив, когато строителните отпадъци се преработват и от този материал имаме нови тротоарни плочки", предлага той.

"Заводът за боклук отново се отлага за неопределено време и този проблем показва защо не може да продължава управлението на столицата по този начин", смята кандидатът на ДСБ. Той нападна предишния кмет на София Стефан Софиянски. "Съжалявам, че ще го кажа, но още по негово време трябваше да се построи такъв завод", каза Прошков.

"В Корана не пише, че трябва да има високоговорители на джамиите"

"В Корана не пише, че трябва да има високоговорители на джамиите", така интернет потребител бе формулирал мнението си за шума от софийската джамия, който предизвика сблъсъци между симпатизанти на партия "Атака" и мюсюлмани. "Трябва да се изисква спазването на наредбата на столична община за обществения ред и за шумовото замърсяване"Категорично съм против да има демонстрации пред храмове, особено по време на служба".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати