29 Март 2024 г. Петък

Забрани за дъвчене на дъвка и целувки на перона, или най-странните закони по света

2010-07-20 15:04:41
"Лош закон, но закон!", казват юристите. Хората създават законите, за да изградят ред както в обществото си, така и в собствените си желания и пориви. Законите определят разликата между добро и зло, правилно и грешно, етично и неморално. Човешкото съществуване се гради върху опорите на писани и неписани норми. Но в стремежа си да уредят "черно на бяло" всяко действие "законотворците" създават текстове, които будят смях. "Дойче веле" представя някои от най-абсурдните закони по света.

Германия

В германската провинция Мекленбург-Предна Померания има закон за въжените мостове. Една клауза определя начина на ходене по тези съоръжения - забранено е "маршируването" на многочислени групи. Странното е, че в провинцията няма нито един въжен мост. Европейското законодателство наложило обаче приемането на този закон - "за всеки случай".

Франция

На двойките във Франция е забранено да се целуват на перона. За законова аргументация служи факта, че твърде много двойки, които са се прегръщали, са били прегазени от приближаващи влакове.

Jean-Paul Pelissier



През септември 2000 г. разположеното на Френската Ривиера градче Ле Лаванду забранява на жителите си да умират без предварителна резервация в градското гробище. Абсурдната ситуация възникнала, след като гробището се препълнило, а природозащитници се разбунтували срещу строежа на ново.

Строга санкция може да получите и ако си позволите да кръстите добитък с името "Наполеон".

Великобритания

Ако пък получите писмо от Англия с марка с лика на кралицата, залепена на обратно – имате късмет, че не сте англичанин. Великобритания забранява на поданиците си да залепват с главата надолу пощенски марки с образа на кралица Елизабет. Неспазването на разпоредбата се счита за държавна измяна, която се наказва строго.

Английската кралица Елизабет Втора
Russell Boyce



Интересно е, че във Великобритания глобите за неправилно паркиране важат само, ако полицейският служител носи фуражката си при поставянето на талона на предното стъкло на автомобила. Ако жегата е нетърпима, полицейските служители могат да свалят за кратко фуражката си, но при поставянето на талона са длъжни да са в пълна бойна екипировка. Тя е условие за валидността на глобата.

Америка

Много от най-абсурдните американски закони са от периода на пуританското влияние. Така в Кливлънд на жените все още е забранено да съчетават лачени обувки с пола. Защо ли? Ами защото мъжете могат да надникнат в рефлектиращата повърхност на обувките под полите.

Lucas Jackson

Сингапур

Там за табу се определя дъвченето на дъвка. Хигиенно-естетически подбуди накарали законодателите да въведат ред строги мерки. В азиатската държава има пълна забрана за производство и внос на дъвки, защото те замърсявали градовете. Дъвки без захар се намират единствено в аптеките.

Узбекистан

В Узбекистан играта на билярд е престъпление. Законодателите са на мнение, че тя разваля морала на населението.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати