25 Април 2024 г. Четвъртък

Защо двойката в училище понякога е 6 в живота

2011-06-08 20:44:58

Краят на учебната година е факт, а с него и годишните оценки в бележника. За много от родителите там не са цифрите, които биха искали да видят.

Най-доброто, което може да направите за себе си и детето си, е да излезете от стереотипите от рода на „детето трябва да има добри оценки!“, „ трябва да учи прилежно по всички предмети, за да израсне всестранноразвита личност!“ и т.н.

Как е било при гениите

Нютон по нищо не се отличавал от връстниците си, нито в училище, нито в колежа. Постиженията му били посредствени, а физиката и математиката не му се отдавали! Освен това Исак Нютон бил патологично мързелив, а всички знаем какво е постигнал!

Сред учителите и съучениците си Чарлз Дарвин имал репутацията на простовато момче. Ученето не го привличало особено и трудно преминавал в следващия курс по време на следването си.  За да създаде теорията си за човешката еволюция, обаче му стигнали минималните познания по биология.

Великият химик Менделеев бил тройкаджия и му трябвали няколко опита, за да влезе в университета. Освен това непрекъснато „претупвал“ химията.

Гогол имал тройки по литература, а за съчиненията си, обикновено получавал двойки. Едва ли тези оценки са го накарали да проумее изискванията за това как точно трябва да се пишат съчинения, да пробва силите си и да се увлече в писането.

Томас Едисон пък дори бил изключен от училище, заради неспособност. Айнщайн също бил тройкаджия!

Мамо, не тъжи!

Безполезно е да хващате колана. Коефициентът на интелигентност на чедото ви няма да се вдигне по този начин! Всичко е къде, къде по-лесно. За развитието на паметта, вниманието и мисловните способности са необходими ласки. Нормалното функциониране на детския мозък зависи преди всичко от майката, от нейните нежни думи и жестове. Това установил американският учен Харлоу още през 40-те години на миналия век.

Повечето учители поставят оценките, не толкова заради знанията, а именно заради отношението към техния предмет. Но никой не е длъжен да обича еднакво биологията, математиката или историята!

В крайна сметка не е толкова важно да се усвои целият учебен материал. 70% от него ще бъде забравен завинаги и една нищожна част ще е от полза в живота на детето.

Родителската помощ е необходима при развиването на способностите на детето. Те наистина имат своята важна роля в бъдещето му.

Психолозите съветват родителите да приемат училището като период от живота, който трябва да се преживее.

Гледайки училищните снимки...

Съучениците ми, които едва изкласиха вече са завършили висшето си образование. Един от тях има своя фирма, друг стана следовател, а трети – университетски преподавател!

Така, че, майчета, не губете надежда - двойката в училище не винаги означава провал в живота.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати