26 Април 2024 г. Петък

Сгромолясва се рейтингът на Борисов

2011-06-08 19:43:53

ГЕРБ не успява да преодолее оформилата се през последната година тенденция на постепенен спад в подкрепата към партията, сочи представително проучване на "Алфа Рисърч".

Управителят на агенцията Боряна Димитрова отчете, че за първи път е регистриран сериозен спад в личния рейтинг и на премиера Бойко Борисов.

Положително отношение към министър-председателя имат 35 % от анкетираните, а 35 на сто имат отрицателно отношение към него.

Проучването е направено сред 1012 пълнолетни граждани.

Според извадката одобрението към правителството спада до 19 процента, а неодобрението се повишава до 41%.

Положителните оценки за премиера Бойко Борисов намаляват с пет на сто - до 35 процента, а отрицателните бележат ръст от шест на сто - също до 35 на сто.

Според социолозите засилващата се поляризация в личното отношение към Борисов се очертава като нов фактор, който безспорно ще влияе и върху предстоящата предизборна кампания.

"Потенциален ресурс на управляващата партия е високият рейтинг на Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева и някои кметове", посочи Боряна Димитрова.

Тя допълни, че най-критични към работата на правителството са хората с по-ниски доходи, възрастните, жителите на по-малките населени места.

"Нарастват обаче негативните оценки и сред частните собственици, хората със свободни професии и представителите на средната класа в областните центрове“, съобщи Боряна Димитрова.

Според проучването ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24 процента от избирателите, при 26 на сто през февруари.

"БСП стабилизира и леко подобрява позициите си. Намаляват декларираните намерения за подкрепа на ДПС и слабо се повишават тези за "Синята коалиция", отчитат още от "Алфа Рисърч".

Според проучването 28% от анкетираните считат, че е добре Бойко Борисов да се кандидатира за държавен глава, а 66 на сто са на мнение, че той трябва да остане министър-председател.

Лидерите на основните политически сили също бележат спад в доверието си. Изключение прави лидерът на БСП Сергей Станишев, който има лек ръст в личния си рейтинг до 16%.

Най-сериозен спад в доверието има при Волен Сидеров, чиято подкрепа намалява от 10 на 6%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати