24 Април 2024 г. Сряда

Борисов за оставките на съдиите: Това е наглост!

2011-06-08 19:35:40

Премиерът Бойко Борисов определи като "наглост" хвърлените днес оставки на двама от членовете на Висшия съдебен съвет заради кадруването в съдебната система.

"Ами ей това се казва наглост. Висшият съдебен съвет две години вече работи без абсолютно никаква политическа намеса от политическа партия ГЕРБ. Тези съдии, прокурори и всички, които са там във ВСС, са изцяло избрани по квотен принцип от Тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ", напомни премиерът в интервю за bTV.

По-рано днес членовете на Висшия съдебен съвет Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки заради несъгласие с политиката на ВСС при кадруването в съдебната системата.

Недоволството сред съдийските кръгове тръгна след като ВСС назначи за шеф на Софийския градски съд Владимира Янева, която призна, че е близка с Цветан Цветанов.

Премиерът нападна лично шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев, който според него пръв е започнал темата за намесата на управляващите в избора на председател на СГС.

"Даже с цялото ми уважение към Лазар Груев, преди няколко дни, защото той започна темата за избора, аз искам да го питам как беше избран той? Нима той не беше съветник на Първанов и единствен кандидат? Що за наглост е това вече?

Ми другият съветник на президента Първанов -  Борис Велчев, стана главен прокурор. И всичките тези мълчаха като неми", избухна Борисов.

Той напомни, че и целият Конституционен съд е изцяло конструиран пак от Тройната коалиция.

 

"И не мине ден, два, те излизат с решение срещу правителството. И в същото време, за последно, всички доклади на Европейската комисия казват, че най-лошото и слабо звено във всички звена в държавата е съдебната система. Е питам, що за наглост е това?", добави Борисов.

По думите му той нито се е месил, нито има намерение да се меси в работата на съдиите.

"Винаги изказванията и отношението ми към съдиите и към съдебната система е било да си избират най-добрите кадри. Така че те са си избрали това ръководство и ние не случайно не сменихме никой във Висшия съдебен съвет", мотивира се още Бойко Борисов.

Премиерът благодари на Европейския парламент, че с такова голямо болшинство подкрепи България и Румъния за влизането им в Шенген.

Борисов благодари лично на Ангела Меркел и Никола Саркози за това, че депутатите от страните им са застанали зад кандидатурата ни, както и на всички български евродепутати за „точното действие и поведение” в тези два дни.

Той обясни, че ни най-малко не се притеснява от последното социологическо проучване, според което доверието в него спада.

Всеки ден това, което правим, е толкова трудно и видимо, че в следващите години ще се оценява, уверен е Бойко Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати