29 Март 2024 г. Петък

Двама членове на съдебния съвет подадоха протестни оставки

2011-06-08 11:07:04
Съдиите Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставка от Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на протест срещу кадровата на политика, която той води в съдебната система. Исканията да напуснат органа са внесени в деловодството на съвета, потвърди Костова пред "Дневник", но заяви, че ще коментира мотивите си подробно след като оставките бъдат приети.

Основен повод за тях е изборът на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

С напускането на двамата членове на ВСС протестните оставки срещу назначаването на Янева са вече четири. Първа обяви, че напуска системата, основателката на сдружението ГЕРБ и съдия във Варна Душана Здравкова. След нея оставка като шеф на наказателното отделение на градския съд подаде основният конкурент на Янева Величка Цанова.

Цанова беше номинирана за шеф на съда от петима членове на ВСС и сред тях бяха Костова и Захарова. Със своите 20 години съдийски стаж и нито едно отменено решение от горните инстанции през последната година Цанова загуби срещу близката на Цветанов Янева и нейните 4 години реална съдийска работа.

Затова основният мотив за оставките на Захарова и Костова от ВСС е "несъгласие с незачитането на професионализма и качествата на магистратите при кадровото им израстване".

Двете бяха избрани за членове на ВСС от съдиите, който ще трябва да си изберат нови представители в съвета. Преди това Захарова беше съдия в Софийския апелативен съд, а Костова във Върховния касационен съд. Двете ще се върнат на старите си работни места след като утре съветът приеме оставките им.

Днес стана ясно, че предпочетената от ВСС Янева една година е протакала дело срещу шефовете на "Софийски имоти", които са продали два имота на баща й.

Възмутен от липсата на критерии при избора на новия шеф на градския съд беше и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той определи като раздвоение на личността или предварителен сценарий факта, че само за минута и без всякакво обяснение между първото гласуване и балотажа конкурентката на Янева загуби 4 гласа. Груев цитира и коментари в парламента, че изборът на Янева е бил тест дали ВСС се подчинява на ГЕРБ, за да си гарантира, че няма да бъде разпуснат предсрочно.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати