29 Март 2024 г. Петък

Пенсиите се вдигат, но не на всички!

2011-06-08 08:55:42

Пенсиите ще бъдат вдигнати за постоянно, но не за всички пенсионери, обяви пред bTV финансовият министър Симеон Дянков.

"Не можем да вдигнем пенсиите на всички, защото просто няма такива пари в бюджета. Така че ще компенсираме само социално най-слабите", каза той.

И посочи, че мярката ще обхване около 15% от хората в пенсионна възраст. Точно с колко ще се повишат доходите на възрастните хора щяло да стане ясно след 10 дни.

Той отново беше категоричен, че идеята за еднократна добавка за пенсионерите е популизъм.

Министерството на финансите ще предложи днес увеличение с около 15% на минималната работна заплата, така че тя да стане 270 лв.

"Хората ще спечелят, защото ще се вдигнат заплатите и осигуровките им. Фирмите също ще спечелят - по този начин се изсветлява икономиката", мотивира се вицепремиерът.

Симеон Дянков потвърди думите на шефа на Митниците Ваньо Танов, че в момента се проверяват няколко големи фирми за търговия за горива. Вицепремиерът обаче уточни, че сред тях е и "Лукойл".

Финансовият министър заяви, че за проверката не е уведомен премиерът, защото не е негова работа да се занимава с тези неща.

"Митниците докладват на мен", каза вицепремиерът. Според него резултатите от проверката ще станат ясни до средата на юли.

Според Дянков обект на проверката на "Лукойл", както и при другите фирми от сектора е, дали те извършват фиктивен износ на горива.

Вицепремиерът оцени Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Нона Караджова и новият министър на транспорта Ивайло Московски като отличниците в кабинета "Борисов”. 

Добре се справяли с работата си и образователният министър Сергей Игнатов и колегата му от културното ведомство Вежди Рашидов.

Дянков заяви, че засега не се предвижда рокада на върха в Министерството на земеделието, тъй като Мирослав Найденов "се поправи и през последния месец работи повече”.

"Заслугата е на премиера Бойко Борисов, защото той ни среща няколко пъти. В последните месеци работим много добре с Цецо, защото имаме общи цели. Отношенията ни през последните два месеца са по-добри от всякога".

 

"Пактът за финансова стабилност е застраховка срещу популисти", така финансовият министър определи проектодокумента, който предвижда промени в Конституцията, засягащи данъчната политика на страната ни.

Идеите се радват на подкрепата на Европейската централна банка, подчерта Дянков. И допълни, че Пактът е претърпял някои изменения по искане на лидера на ДСБ Иван Костов и ДПС.

Въпреки това обаче преди дни тъмносините обявиха, че няма да гласуват "за" предложенията, което финансист номер 1 определи като опит за "предизборен пазарлък".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати