29 Март 2024 г. Петък

Ентусиаст вижда пришълци на Марс

2011-06-08 08:39:27

Тайнствената „база на пришълци”, открита на снимки на Марс от ентусиаст на планетни изследвания, е просто следа от космически лъчи – заредени частици, попаднали на матрицата на камерата на борда на орбиталната сонда Mars Express. Освен това тази „база” се вижда само на една снимка на тази област, а на другите я няма, казва пред РИА Новости проф. Стефан ван Гаселт. 

По-рано Дейвид Мартинес, който нарича себе си „астронавт на стол”, публикува в YouTube видео, направено с помощта на програмата GoogleEarth. Тази програма освен спътници на Земята позволява да се изследва и повърхността на Луната и Марс.

В област на Марс, разположена до Северния полюс на планетата, в точка с координати 71 градуса и 49 минути северна ширина и 29 градуса и 33 минути западна дължина, „стайният астронавт” открил бял продълговат предмет, който отдалече напомня на хангар.

„Нарекох това биостанция Алфа, тай като смятам, че нещо живее или е живяло на нея”, казва Мартинес в коментар на видеото.

„Не сграда, не тръби, просто артефакт на детектора, възможно предизвикан от космически лъчи”, казва Ван Гаселт, който коментира „откритието” на Мартинес.

Ван Гаселт е един от членовете на научната група в Свободния университет на Берлин, работеща с камерата с висока резолюция HRSC (High Resolution Stereo Camera), монтирана на борда на европейската сонда Mars Express. Именно на снимка, направена с тази камера, е открита тайнствената „база”.

Ученият отбелязва, че на комбинирани изображения от няколко снимки може да се появят различни изкривявания и „излишни” обекти. Но в дадения случай „базата на пришълците” е възникнала не в процеса на обработка на изображението за Google – забелязаният от Мартинес детайл действително присъства на черно-белия оригинал на снимката.

„Тя е направена при 5620-ата обиколка на Mars Express на 18 май 2008 г. Обектът има дължина 15 пиксела, което отговаря на около 200 метра (на повърхността на Марс), казва Ван Гаселт.

Но, отбелязва ученият, на снимките в другите канали на камерата – червен, зелен, син и инфрачервен, в които тази зона е заснета с малко закъснение, „базата на пришълците” вече я няма.

Няма следи от „хангара” и на снимките на тази област, направени от Mars Express по време на следващите обиколки.

Това не е първият случай на открит загадъчен обект на Марс. През 1977 г. орбиталната сонда Viking 1получава "">Снимката получава световна известност като „Лицето на Марс” (Face on Mars). Много привърженици на теорията за извънземен живот след публикуването на снимката през 1977 г. обявяват хълма за „марсианския сфинкс”, смятайки го за следа от някога съществувала цивилизация на Марс.

Впоследствие снимки от Mars Global Surveyor и други сонди с много по-висока резолюция показват, че това е обикновен хълм, „лицето” на който е оптическа илюзия, резултат от играта на светлината и сенките, както и определен ъгъл на камерата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати