Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 24
Начало arrow България arrow 10 души на ден търсят лекар заради кърлежи

10 души на ден търсят лекар заради кърлежи

  Print E-mail
2011-06-08 08:38:46
източник: dnes.bg

Десет души средно на ден търсят лекарска помощ заради ухапване от кърлеж в последните седмици.

Дежурният в спешния кабинет на "Пирогов" д-р Александър Иванов каза за БТА, че имало дни, в които пациентите, дошли за вадене на кърлеж, достигали и 12-15.

Пролетта е най-активният сезон на кърлежите. Лекарите обаче успокояват, че това не е спешен случай и съветват хората да не тичат веднага в спешните кабинети, а да отидат при личните си лекари, ако забележат кърлеж по тялото си. Ако кърлежът е скъсан обаче, се налага да отидат при хирург.

Дежурният от Инфекциозната болница в София също регистрира увеличение на пациентите, ухапани от кърлеж. Той  обаче не смята, че има драстично увеличение в сравнение с миналата година например.

Лекарят обясни, че кърлежите усещат топлината на човешкото тяло и се ориентират по нея, за да се впият в кожата на човек. Обикновено те избират областта на мищниците, сгъвките на ръцете и на краката.

Хората все по-често носят кърлежите за изследване в лабораторията, отчита д-р Ива Христова, ръководител на  националната референтна лаборатория за кърлежово-преносими инфекции.

Тя отдава това на по-голямата информираност за опасностите от ухапването, както и на това че все повече хора  знаят къде може да се направи изследването.

Тя успокоява, че сравнително малък дял от кърлежите са заразени - не повече от 10 процента от изследваните давали положителен резултат.

Доц. Христова отбелязва, че в последните седмици има увеличаване на кърлежите, но също не смята, че има някаква разлика в сравнение с предишни години.

Все пак ухапването не е за подценяване, затова специалистите съветват хората, когато излизат сред прирородата,  да носят светли дрехи, да бъдат с дълъг панталон и чорапи, за да са максимално защитени.

Д-р Илонка Маева от Регионалния център по здравеопазване предупреждава, че човек може да се зарази и от замърсени ръце, най-често след почистване на домашния си любимец от кърлежи.

Затова изваждането на паразитите от животни, а и от хора трябва да става с помощта на гумени ръкавици. Нейният съвет е само в краен случай да се пипа кърлежа с голи ръце, и то само ако нямате раничка по  ръцете.

По-добре е да се избягват местата с висока трева, тъй като там е топло и влажно, а точно такива условия обичали кърлежите, обясняват специалистите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?