26 Април 2024 г. Петък

10 души на ден търсят лекар заради кърлежи

2011-06-08 08:38:46

Десет души средно на ден търсят лекарска помощ заради ухапване от кърлеж в последните седмици.

Дежурният в спешния кабинет на "Пирогов" д-р Александър Иванов каза за БТА, че имало дни, в които пациентите, дошли за вадене на кърлеж, достигали и 12-15.

Пролетта е най-активният сезон на кърлежите. Лекарите обаче успокояват, че това не е спешен случай и съветват хората да не тичат веднага в спешните кабинети, а да отидат при личните си лекари, ако забележат кърлеж по тялото си. Ако кърлежът е скъсан обаче, се налага да отидат при хирург.

Дежурният от Инфекциозната болница в София също регистрира увеличение на пациентите, ухапани от кърлеж. Той  обаче не смята, че има драстично увеличение в сравнение с миналата година например.

Лекарят обясни, че кърлежите усещат топлината на човешкото тяло и се ориентират по нея, за да се впият в кожата на човек. Обикновено те избират областта на мищниците, сгъвките на ръцете и на краката.

Хората все по-често носят кърлежите за изследване в лабораторията, отчита д-р Ива Христова, ръководител на  националната референтна лаборатория за кърлежово-преносими инфекции.

Тя отдава това на по-голямата информираност за опасностите от ухапването, както и на това че все повече хора  знаят къде може да се направи изследването.

Тя успокоява, че сравнително малък дял от кърлежите са заразени - не повече от 10 процента от изследваните давали положителен резултат.

Доц. Христова отбелязва, че в последните седмици има увеличаване на кърлежите, но също не смята, че има някаква разлика в сравнение с предишни години.

Все пак ухапването не е за подценяване, затова специалистите съветват хората, когато излизат сред прирородата,  да носят светли дрехи, да бъдат с дълъг панталон и чорапи, за да са максимално защитени.

Д-р Илонка Маева от Регионалния център по здравеопазване предупреждава, че човек може да се зарази и от замърсени ръце, най-често след почистване на домашния си любимец от кърлежи.

Затова изваждането на паразитите от животни, а и от хора трябва да става с помощта на гумени ръкавици. Нейният съвет е само в краен случай да се пипа кърлежа с голи ръце, и то само ако нямате раничка по  ръцете.

По-добре е да се избягват местата с висока трева, тъй като там е топло и влажно, а точно такива условия обичали кърлежите, обясняват специалистите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати