25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ отсвири Сидеров за "Антимафия"

2011-06-08 08:34:04

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който беше предложен от своите съпартийци за председател на комисията за корупция, конфликт на интереси и парламентарна етика, не беше избран за неин председател.

Сидеров трябваше да заеме мястото на напусналия редиците на „Атака” Валентин Николов.

В последния момент обаче депутатите на ГЕРБ оттеглиха подкрепата си и така лишиха Сидеров от поста.

Сложната аритметика на гласовете против, в които се включиха ДПС, „Коалиция за България”, сините и ГЕРБ катурна Сидеров от поста.

Самият лидер на „Атака” не присъстваше на дебата в залата, нито по време на гласуването. 

По време на обсъждането бившите му съпартийци, които напуснаха редиците на „Атака”, изразиха несъгласие той да заеме ръководния пост в комисията „Антимафия”.

Кирил Гумнеров, който вече е независим депутат, обясни, че при избора има конфликт на интереси.

„Бившите депутати на „Атака” подадохме в комисията по корупцията сигнал срещу г-н Сидеров. Заради договорите за поръчителство срещу 250 хил. евро, които подписваха част от депутатите на партията. Бях много изненадан, че „Атака” предлага собствения си лидер за председател на тази комисия. Не може човекът, който ще бъде избран за председател на тази комисия, да разследва сам себе си”, изрази възмущението си Гумнеров.

И предложи парламентът да не подлага на гласуване избора на Сидеров. С разлика от 10 гласа депутатите в залата отхвърлиха предложението му.

 

Честта на лидера си излезе да защити заместник-председателят на Народното събрание Павел Шопов.

„Всичко казано до момента е опит да се крие мръсна съвест. Точка първа от дневния ред не е нищо друго, освен приложение на нашия правилник. Комисиите трябва да се приведат в състав, както правилникът на Народното събрание повелява”, изрази аргументите си Шопов.

„За съвест едва ли може да ми говори човек, който няколко пъти е казвал, че първо си е подал молбата за членуване в ДПС, а после в „Атака”, контрира го Гумнеров.

От левицата поискаха първо да се изчислят квотите на всяка една парламентарна група в комисиите и едва след това да се пристъпи към попълване на състава на комисията „Антимафия”.

„Атака” няма такава тежест в парламента, каквото имаше по-рано”, обясни от трибуната на парламента левият Георги Божинов. Левите поискаха точката да бъде отложена, но не събраха достатъчно гласове в залата. 

„Това беше опит за приятелска подкрепа”, отвърна Павел Шопов. „Това е опит за консолидация на БКП – БСП, ДПС и така наречените сини”, допълни той.

Последен в залата се изказа бившият съпартиец на Яне Янев в РЗС Тодор Великов, който от позицията си на независим депутат с гласа си вече подкрепя управляващите от ГЕРБ.

Той се обърна към депутатите на мнозинството и им припомни, че заради съмнения за конфликт на интереси в състава на комисията „Антимафия” не беше включен депутатът на ДПС Делян Пеевски.

„Виждам във вас едно желание – да се справим с порочната практика да не се вкарват в парламента хора, които имат зависимости. Съмненията обаче тук са много силни. Става въпрос за това дали едни хора са карани да подписват запис на заповеди. Да покажем морални действия”, призова управляващите Великов.

След неговото изказване залата отхвърли предложението за Сидеров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати