29 Март 2024 г. Петък

"AES Гълъбово" ще плаща неустойки на НЕК още поне година

2011-06-08 06:07:46
След две години забавяне американската централа "AES Гълъбово" (бившият ТЕЦ "Марица-изток 1") заработи с една трета от капацитета си. Това стана ясно при нейното официално откриване в петък от премиера Бойко Борисов.

По тази причина дружеството ще трябва да плаща неустойки на Националната електрическа компания (НЕК) до 2012 г. , когато се очаква да достигне пълната си мощност от 670 мегавата. В момента дружеството работи при 240 мегавата натоварване, а до два месеца се очаква да постигне 470 мегавата.

"Проектът ТЕЦ "AES Гълъбово" ни дава реална диверсификация, български въглища, нови работни места и екологично чист продукт", с тези думи в петък премиерът официално откри централата. По план дружеството трябва да потребява около 9 млн. тона годишно, или 30% от продукцията на "Мини Марица-изток". Очаква се, когато двата блока на централата заработят с пълния си капацитет от 670 мегавата, да осигуряват около 9% от електроенергията в страната.

AES има петнайсетгодишен договор с НЕК за задължително изкупуване на електроенергията. Договорената цена на тока е сред най-високите в страната - 4.67 евроцента на киловатчас и се очаква да стане 5 евроцента при достигане на пълния капацитет на централата.

Сумата вече беше заложена през юли 2010 г. в цената на електроенергията за бита и индустрията, очаква се Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да излезе със свой доклад колко са надплатили потребителите за несъществуващия ток. "AES Гълъбово" трябваше да заработи през септември 2010 г., но технически проблеми в централата попречиха за това.

Според източник от дружеството компанията плаща по 30 хил. лева дневно неустойка на НЕК. Същевременно AES получава пари от държавната компания като неустойка за неизкупения ток от вятърния парк на дружеството край Каварна, за размера на които няма официална информация, тъй като са търговска тайна. 

В края на май ДКЕВР намали приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) с 60 млн. лева заради признат по-рано студен резерв на неработещия ТЕЦ. От регулатора обещават, че предстои да бъде извършен анализ на действителните приходи и разходи за НЕК  в качеството му на обществен доставчик за заместване на недоставената енергия от "AES Гълъбово".

Договорът за изграждане на нови мощности в "Марица-изток 1" беше подписан в края на мандата на правителството на Иван Костов. Изпълнението на проекта се забави четири години заради липсата на финансиране. Американската компания AES имаше проблеми заради обвързаността си с фалиралата "Енрон".

Дружеството сключи договор с НЕК през 2001 г., който през 2005 г. беше одобрен и от ДКЕВР. Строителството на централата започна през 2006 г. и по план трябваше да приключи до 2009 г. Общата инвестиция в проекта първоначално беше 989.4 млн. евро, но впоследствие достигна 1.2 млрд. евро.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати