Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 17
Начало arrow Свят arrow МАЕ: Предстои златен век за природния газ

МАЕ: Предстои златен век за природния газ

  Print E-mail
2011-06-08 06:05:43
източник: dnevnik.bg

В бъдеще природният газ ще заема все по-голям дял сред енергийните суровини и до 2030 г. търсенето му ще изпревари това на въглищата, прогнозира Международната агенция за енергия (МАЕ). Според един от разглежданите от агенцията сценарии нарастващото предлагане и търсене на горива може да доведе до златен век за природния газ и до 2035 г. потреблението му да се изравни с това на петрола.

Несигурното бъдеще на ядрената енергия е една от основните причини за растящата популярност на синьото гориво. Според МАЕ ръстът в потреблението ще се дължи най-вече на Китай и САЩ.
"Големите доставки, активните развиващи се пазари и несигурността относно ядрената енергетика обещават бляскава роля на природния газ в микса от енергийни суровини", се казва в публикувания в понеделник доклад на МАЕ, озаглавен "Навлизаме ли в златен век на природния газ?".

Агенцията обръща специално внимание на политиката на Китай, която ще доведе до рязко увеличаване на потреблението в страната – през 2010 г. то е било почти еквивалентно на германското, а през 2035 г. ще се изравни с потреблението в целия ЕС.

Търсенето на газ в Близкия изток се очаква да се изравни с китайското през 2035 г., а в Индия да скочи четири пъти в сравнение с размера му в наши дни. Производството на електричество ще бъде водещият сектор в търсенето на газ при разглеждания от МАЕ сценарий, като синьото гориво ще замести въглищата в много електроцентрали в Китай, Индия и САЩ.

За да се отговори на растящото търсене, световното производство през 2035 г. ще трябва да се увеличи с три пъти еквивалента на настоящия руски добив, което според МАЕ може да се случи. Най-добри перспективи за увеличаване на продукцията си ще имат Близкият изток, Русия, Каспийският район, Северна Америка, Китай и Африка. МАЕ прогнозира в бъдеще Китай да се превърне в един от най-големите производители на суровината в света.

Подписва се политическо споразумение за "Набуко"

В сряда в Турция ще бъде подписано политическо споразумение по проекта "Набуко", съобщи вчера българският премиер Бойко Борисов. Ресорните министерства на транзитните държави - Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция, както и участващите дружества в проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" ще подпишат споразумения за подкрепа на специална церемония в град Кайзери.

С тези текстове ще се гарантира, че проектът няма да бъде дискриминиран в местните законодателства на страните - членки на общността, и те заедно с междуправителственото споразумение ще бъдат важни предпоставки за успешното финансиране на проекта, заяви в началото на юни Райнхард Мичек, управляващ директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл".

Строежът на газопровода "Набуко", който ще свързва Каспийския регион с европейските пазари, ще се забави с три години и вместо през 2015 г. ще е готов през 2017 г. Според директора на "Газпром" Алексей Милер този срок обаче е нереален и съоръжението ще се забави още повече, докато конкурентният газопровод "Южен поток", по който Русия се надява да изнася газ за Европа, ще бъде завършен в срок и газът да потече през 2015 г. Милер заяви пред ИТАР-ТАСС, че "Южен поток" е приоритетен за компанията пред строителството на завод за втечнен природен газ на Черно море, въпреки че двата проекта не са свързани.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Руското военно министерство публикува видео от стрелба от кораби от арктическата група на Северния руски флот в района на архипелага Земя на Франц Йосиф в северната част на Баренцово море, ...
  Новини Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише "Гардиън".По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната ...
  Новини Руското военно министерство е провело финално изпитание на най-новата руска зенитно-ракетна система С-500, наречена "Прометей", съобщава руското издание "Известия", ...
  Новини Руският зенитно-ракетен комплекс "Тор-М2" е преминал изпитания в реални бойни условия, съобщи Фанил Зиятдинов, който е генерален директор на ижевския електромеханичен завод ...
  Новини Турците заложиха на партията на Ердоган на проведените днес местни избори, съобщава в. "Хюриет".Партията на Ердоган печели в 40 от всичките 81 области в Турция.Управляващата ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?