25 Април 2024 г. Четвъртък

МАЕ: Предстои златен век за природния газ

2011-06-08 06:05:43
В бъдеще природният газ ще заема все по-голям дял сред енергийните суровини и до 2030 г. търсенето му ще изпревари това на въглищата, прогнозира Международната агенция за енергия (МАЕ). Според един от разглежданите от агенцията сценарии нарастващото предлагане и търсене на горива може да доведе до златен век за природния газ и до 2035 г. потреблението му да се изравни с това на петрола.

Несигурното бъдеще на ядрената енергия е една от основните причини за растящата популярност на синьото гориво. Според МАЕ ръстът в потреблението ще се дължи най-вече на Китай и САЩ.
"Големите доставки, активните развиващи се пазари и несигурността относно ядрената енергетика обещават бляскава роля на природния газ в микса от енергийни суровини", се казва в публикувания в понеделник доклад на МАЕ, озаглавен "Навлизаме ли в златен век на природния газ?".

Агенцията обръща специално внимание на политиката на Китай, която ще доведе до рязко увеличаване на потреблението в страната – през 2010 г. то е било почти еквивалентно на германското, а през 2035 г. ще се изравни с потреблението в целия ЕС.

Търсенето на газ в Близкия изток се очаква да се изравни с китайското през 2035 г., а в Индия да скочи четири пъти в сравнение с размера му в наши дни. Производството на електричество ще бъде водещият сектор в търсенето на газ при разглеждания от МАЕ сценарий, като синьото гориво ще замести въглищата в много електроцентрали в Китай, Индия и САЩ.

За да се отговори на растящото търсене, световното производство през 2035 г. ще трябва да се увеличи с три пъти еквивалента на настоящия руски добив, което според МАЕ може да се случи. Най-добри перспективи за увеличаване на продукцията си ще имат Близкият изток, Русия, Каспийският район, Северна Америка, Китай и Африка. МАЕ прогнозира в бъдеще Китай да се превърне в един от най-големите производители на суровината в света.

Подписва се политическо споразумение за "Набуко"

В сряда в Турция ще бъде подписано политическо споразумение по проекта "Набуко", съобщи вчера българският премиер Бойко Борисов. Ресорните министерства на транзитните държави - Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция, както и участващите дружества в проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" ще подпишат споразумения за подкрепа на специална церемония в град Кайзери.

С тези текстове ще се гарантира, че проектът няма да бъде дискриминиран в местните законодателства на страните - членки на общността, и те заедно с междуправителственото споразумение ще бъдат важни предпоставки за успешното финансиране на проекта, заяви в началото на юни Райнхард Мичек, управляващ директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл".

Строежът на газопровода "Набуко", който ще свързва Каспийския регион с европейските пазари, ще се забави с три години и вместо през 2015 г. ще е готов през 2017 г. Според директора на "Газпром" Алексей Милер този срок обаче е нереален и съоръжението ще се забави още повече, докато конкурентният газопровод "Южен поток", по който Русия се надява да изнася газ за Европа, ще бъде завършен в срок и газът да потече през 2015 г. Милер заяви пред ИТАР-ТАСС, че "Южен поток" е приоритетен за компанията пред строителството на завод за втечнен природен газ на Черно море, въпреки че двата проекта не са свързани.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати