19 Април 2024 г. Петък

1200 незаконни обекти бута Плевнелиев

2011-06-07 19:26:59

"За една година ще премахнем 1200 незаконни обекти – 800 вече са премахнати и в следващите четири месеца ще премахнем още 400", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той припомни, че в края на януари е завършил първият етап на съвместните проверки на 53 големи язовира в страната, а съвсем наскоро – и следващият втори етап за проследяване на изпълнението на предписанията на контролните органи.

При 27 от язовирите не са констатирани нарушения с незаконни постройки, отчете министърът.

Общо проверените обекти са 1461, като от тях незаконните постройки са 748. Издадени са 527 заповеди за премахване на незаконни строежи.

Водач в класацията на язовирите с най-много незаконни строежи е яз. "Ивайловград", където от общо 195 проверени обекти 169 са със заповеди за премахване, посочи Росен Плевнелиев.

В класацията следват язовирите "Кърджали" със 130 незаконни обекти от общо проверени 159, както и язовир "Искър" със 110 незаконни от проверени 329 строежа.

"Държавата има силната воля и обектите със заповеди за премахване ще бъдат премахнати от първия до последния", закани се строителният министър.

По-голямата част от заповедите за премахване се обжалват, коментира от своя страна ръководителят на ДНСК Милка Гечева. Като пример бе даден язовир "Ивайловград", където от 169 заповеди, се обжалват 101.

Разходите за премахване на незаконни постройки с неизвестен собственик обаче ще са за сметка на държавата. Останалите средства ще се търсят по съдебен път.

Министър Плевнелиев коментира, че на контролните органи е по-изгодно "за незаконните постройки да има неизвестен извършител", тъй като така те се премахват по-лесно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати