23 Април 2024 г. Вторник

Цветанов: Костов е виновен!

2011-06-07 19:09:33

Иван Костов стои изцяло зад вота на недоверие, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след Национално съвещание на ръководството на МВР днес. 

Цветанов направи изказването часове след като лидерът на ДСБ заяви, че Синята коалиция би подкрепила евентуален вот на недоверие, но не за цялостна политика, а ако той е в областта на вътрешната сигурност и обществения ред.

„Това е политик с две лица. Аз съм влязъл в политиката с едно лице и ще изляза от политиката с едно лице”, заяви МВР шефът.

Той каза, че след полицейската операция „Октопод“ Иван Костов е дошъл да изрази подкрепата си за МВР, гарантирал пред Цветанов, че ще застане зад него, ако има проблем с премиера, а сега му искал оставката. 

МВР шефът изтъкна, че още след изборите е бил против коалиция на ГЕРБ с ДСБ и че той е човекът, който не е допуснал Иван Костов в такава коалиция.

Цветанов допълни, че след успешните полицейски акции вече няма отвличания, рекет в държавните институции, поръчкови убийства и попита къде е била държавата, когато тези престъпления са се случвали. „Кой понесе вината за това, че днес нямаме авиокомпания „Балкан”? Кой понесе отговорността за това, че беше приватизиран „Кремиковци” по този начин? Кой пое отговорността за падналата сграда на „Алабин”?“, попита той.

След националното съвещание на МВР министърът отчете пред журналисти, че за последните две години МВР е „привело в известност“ активния криминален контингент, който се представлявал от 1977 души. Срещу 192-ма лидери на престъпни групи са повдигнати обвинения.

 

Лидерите на престъпни групи у нас са 250, посочи Цветанов. По думите му вчера в Испания бил задържан един от тях – Наско Ластика, който е бил издирван за рекет и опит за отвличане.

Министърът отчете спад при престъпленията срещу личността в началото на годината – за първите пет месеца на 2011 г. са извършени 13 убийства по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Той уточни, че всички са били разкрити. 

Намаляват грабежите. Има обаче завишаване на домовите кражби. Обезпокоително е, че се наблюдава устойчива тенденция за увеличаване на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, отчете още МВР шефът.

Според него има ефективност в работата срещу контрабандата на цигари.

Цветан Цветанов заяви, че до няколко дни МВР ще осъществи акция срещу полицаи, които са преминали „от другата страна на барикадата“.

„В тези случаи ще бъдем безкомпромисни”, зарече се министърът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати