19 Април 2024 г. Петък

До месец французите се заемат с АЕЦ Козлодуй

2011-06-07 11:09:47

Български и френски експерти започват съвместна работапо осъществяване на дейностите от Меморандума за сътрудничество между БЕХ и Арева и по-конкретно по възможностите за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй".

За това се договориха в Париж министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президентът на френския енергиен гигант Ан Ловержон. Трайков е столицата на Франция за участие в министерската среща на енергийните министри по въпросите на ядрената безопасност.

Припомняме, меморандум с френската компания беше подписан в средата на април
Министър Трайков представи график за извършване на дейностите по Меморандума, според който работните групи отбългарска и френска страна ще започнат работа до месец.

Меморандумът между БЕХ и Арева предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България. Сред тях са евентуални нови реактори на площадката на АЕЦ „Козлодуй" и потенциалното изграждане на АЕЦ „Белене".

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от дейностите с потенциал за партньорство по меморандума.

Като част от европейската общност ние сме ангажирани да прилагаме общите стандарти за ядрената сигурност и безопасност. Затова партньорство с една от водещите ядрени компании в Европа и света е важно за усъвършенстването на технологиите в ядрената енергетика и прилагането на новите международни правни рамки в сферата на безопасността в развитието на българската ядрена програма, подчерта министър Трайков. 
От своя страна Ан Ловержон заяви, че модернизацията на съществуващите и изграждащите се ядрени централи енапълно постижима задача.

Ескалацията в цената на базовия договор за „Белене", която в момента се обсъжда между българската и руската страна, не се дължи на промяна в стойността на извършените от Арева дейности, допълни Ловержон. По думите й компанията не е променяла цените за дейностите, които извършва като подизпълнител по проекта „Белене", от 2008 г. досега.

Президентът на Арева подчерта подкрепата си за Българияв желанието й да бъде силен партньор в прилагането на европейски стандарти за ядрена сигурност.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати