26 Април 2024 г. Петък

Университетите ще могат сами да определят цената на магистратурите

2011-06-07 11:04:24
Университетите ще могат сами да определят цената на магистратурите. Това ще стане с отпадането на ограничението за платеното обучение за тази степен. Това са част от промените в закона за висше образование, представени от ресорния министър Сергей Игнатова пред депутати и ректори. На дискусията присъстваха премиерът Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков.
По време на дискусията Борисов се прояви като модератор, записваше си предложения и призова участниците, "за да се пести време"всички се познаваме и щом сме тук, значи се уважаваме, така че давайте"да не се разсейваш".

Платеното обучение на магистри в държавните университети съществува още от 2002 година. Таксите за тези програми  бяха минимум 70% от отпусканата субсидия за държавната поръчка, но в много университети този таван се надхвърля. Така минимумът на таксите за платени магистърски програми по икономика е 485 лв. на година, но и УНСС, и Софийският университет са решили таксите да са по 1800 лв., писа в. "Сега" преди време.

Според новите промени, висшите училища ще имат правото сами да признават дипломите за предходно образование при прием на студенти.  Предвижда се още университетите да могат да се сдружават с висши училища в България и чужбина - така нареченото право на франчайз. Засега обаче няма данни кои университети биха се сляли.

Част от тези промени ще засегнат най-вече приемът на чуждестранни студенти. Идеята те да се увеличат, за да "може да ги продаваме" беше предложена от Борисов в средата на май. Според него държавата трябва да преценява "кое, кога и как да бъде дотирано". Още тогава Игнатов обеща в началото на юни да има промени, с които да се гарантира по-лесен прием на студенти от чужбина.

Според Дянков предложенията за промени в Закона за висшето образование ще позволят на страната да има по-добре квалифицирана работна ръка и ще привлече студенти от други страни. "Повишаването на интереса на чуждестранни студенти е част от предпоставките за привличане на потенциални чуждестранни инвеститори в България от средите на хора, учили и опознали България. От друга страна 
това ще осигури по-добър финансов ресурс на висшите училища да разработват образователната и научната си дейност", заяви още Дянков.

"В която и да е държава, когато се попитат големите чуждестранни инвеститори кое е най- важно при решението им да инвестират в определена държава, те посочват - ниските данъци, стабилната фискална политика, добрата инфраструктура и образованието, и квалифицираната работна ръка". Според него "имаме първото, за второто се работи страшно много, а за третото се правят стъпки".

Борисов заяви, че привличането на чуждестранни студенти е невероятна реклама за страната и влияние в страните, откъдето идват кандидатите. "Докато са в България плащат квартири, услуги....доста от вас вдигнаха и заплатите на преподавателите, за да ги задържат. Така се вдига и равнището на живот", заяви още Борисов.

Всички ректори, които се изказаха, благодариха за промените, като ги определиха като "навременни" и "необходими". Една от малките критики беше отправена депутатът Валентина Богданова (БСП). Според нея заяви, че с тези малки промени, ще се изгуби философията на закона. Тя попита какво прави държавата, че да осигурява условия за по-качествено образование.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати