26 Април 2024 г. Петък

Клати се столът на данъчен №1

2011-06-07 09:53:21

От резултатите в работата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов ще зависи дали ще остане на поста си, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

След изявлението му на българо-американския форум вицепремиерът уточни, че ще следи работата на НАП до средата на годината и тогава ще вземе решението си.

„Дали ще остане на поста си Стефанов ще зависи от резултатите - не само от събираемостта, която върви добре, а и от борбата с ДДС-измамите, говорил съм многократно, че искам много по-голяма инициативност от НАП за измамите, които с десетилетия са вървели“, обяви Дянков.

 

Сигнали за промяна в позициите на Красимир Стефанов има от седмица. Името му се свързваше основно с идеята да се обединят НАП и Националният осигурителен институт (НОИ).

След това тя прерастна в още по-любопитна теза, Стефанов да бъде отстранен от приходната агенция и да поеме НОИ.

Дянков определи тезата, че Стефанов ще ръководи НОИ като странна и категорично заяви, че това няма да с е случи.

„Немислимо е сливането на НАП и НОИ. Едната е разходна, а другата - приходна агенция, затова няма никакъв начин това да стане, не сме си го и помисляли“, допълни финансовият министър.

В отговор на въпрос как ще се управляват занапред парите от професионалните пенсионни фондове след решението на Конституционния съд от понедленик, министърът обясни, че в момента казусът се обсъжда с юристи.

В сряда след Министерски съвет(МС) ще се объдят подробностите дали ще бъдат върнати стоте милиона лева в професионалните пенсионни фондове или ще бъдат запазени в НОИ.

На срещата били поканени юристи на социалното министерството и на МС, представите на пенсионните фондове, работодатели и синдикати, уточни министърът.

В сряда трябва да стане ясно и каква ще е компенсацията на доходите, както обяви премиера Борисов в неделя.

Добавката за пенсиите няма да бъде диференцирана, каквато е тезата на социалният министър и синдикатите. Те искат по-ниските пенсии да получат по-голямо увеличение.

„Не може да има диференцирана добавка за пенсиите, това е дискриминация“, заяви Дянков.

Стана ясно обаче, че Министерството на финансите все още не готово с разчетите за това с какъв процент ще бъдат увеличени пенсиите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати