19 Април 2024 г. Петък

Костов: Още сме в играта

2011-06-07 06:43:26

Още сме в играта, категоричен бе лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на БиТиВи, коментирайки предстоящите избори у нас.

Относно кандидатурата на Меглена Кунева за президент, съпредседателят на Синята коалиция изтъкна, че тя не е кандидат, който може да привлича внимание, ако остане независима. По думите му, ако бившият еврокомисар получи подкрепата на БСП и ДПС, това означава, че номинацията й е на тройната коалиция.

Костов почти упрекна водещите, че отделят прекалено голямо внимание на Кунева, намеквайки, че социологическите проучвания, който й дават много голяма преднина, са неточни. Който има интерес, той купува социолози - доверието се разчита като гласове за избори, това са ПР-ски хватки, заяви лидерът на ДСБ.

По думите на Костов президентските избори ще бъдат преди всичко премерване на силите между политическите формации. Според тъмносиния лидер до момента българите са били забравили за съществуването на партиите и са гласували за Бойко Борисов, а преди това за Симеон Сакскобургготски. това ги разочароват.

Лидерът на ДСБ припомни за предварителните избори в рамките на Синята коалиция, които са насрочени за неделя. Той призова  всички да гласуват, защото масовият вот означава честни избори. Въпреки това Костов сподели, че съществуват опасения и в СДС, и в ДСБ за манипулация на вота и отново призова хората да дадат своя глас.

Винаги изборите променят политическите лица и политическата ситуацияВлизаме в едно обективно състезание и ако не го спечелим и се представим зле,цялата отговорност ще падне върху нас, коментира още съпредседателят на Сините.

Относно кандидатуратa на Стефан Софиянски, той посочи, че най-вероятно целта на бившия кмет на София е да отклони част от гласовете за избирателите на сините. Той остави София по средата на мандата си, зарината с боклук, сега да се връща, след като не е успял, значи има някакви други цели, поясни Костов.

Лидерът на ДСБ съзря предизборни ходове на управляващите относно намерението на кабинета да увеличи заплати и пенсии от 1-ви юли. По думите му ГЕРБ усещат, че са несигурни преди вота и се опитват да спечелят избиратели. Въпреки това, според него, подобни решения няма да спечелят повече гласове на управляващата партия. Иван Костов упрекна кабинета, като посочи, че истинският отговор на ГЕРБ срещу кризата е трябвало да бъде война срещу монополистите, а не кърпежи с пенсии и заплати.

Запитан дали сините ще подкрепят евентуален вот на недоверие, лидерът на ДСБ отговори, че в правителството има министри, които заслужават подкрепа и затова идеите да се иска вот на недоверие за цялостна политика няма да се приемат от Синята коалиция.

Без да назовава името на конкретен министър, но визирайки МВР шефа Цветан Цветанов, Иван Костов посочи, че има вицепремиер от който сините са свалилите доверието си. Това е провалил се човек -няма спечелени дела срещу босовете на организираната престъпност, този човек е най-слабото звено на кабинета, обобщи той.

Според Костов, ако подобен вот мине, няма да се стигне до падане на цялото правителство, а просто ще бъде даден мандат на ГЕРБ да състави нов кабинет.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати