29 Март 2024 г. Петък

Защо дебелеем в офиса?

2011-06-07 06:05:44
Работещите в офис са изложени на по-голям риск от диабет и затлъстяване, тъй като се движат минимално, хранят се на бюрото си и пред компютъра механично, изкушени са от чуждите десертчета. 

Ако сте на диета, работата в офис е голяма пречка за успешното отслабване, защото на такова работно място кутиите с бонбони, чекмеджетата, пълни с шоколадчета, сладките сокове в хладилника и поръчването на храна са нещо обичайно. 

Освен това често носим на работа сладкиши и торти, за да почерпим колегите за рожден ден, сватба, а също и останалото в къщи след празници. 

„Тъй като биологично сме програмирани трудно да устояваме на храната, която ни се предлага и е пред очите ни, офисите са място, пълно с изкушения за хората с проблеми с теглото“, смята професор Питър Роджърс от университета в Бристол. 

Поради това, а не само поради естеството на работата, което подразбира повече седене, работещите в офис по-често се разболяват от диабет тип 2 или други състояние, свързани със затлъстяването. 

Колежката, която храни офиса

Сутрин тя пристига с торбичка с топли закуски, които добродушно предлага, носи от сладкишите, които е направила през уикенда, другите да ги опитат и оценят, а когато огладнее, от цялото си сърце убеждава колегите заедно да си поръчат пица. 

Психологът Майкъл Синклер казва, че такива хора са на първо място несигурни, а давайки храна на другите, се чувстват по-необходими и полезни и това им дава усещането за контрол над работната среда. 

Друга причина за подобно поведение са угризенията на съвестта поради собствените килограми и такива хора се чувстват по-добре, ако и другите се присъединят към яденето. 

Решението на подобна ситуация е деликатен отказ, като едновременно попитате как се прави ястието, така че тя да не се почувства обидена и подчертайте, че сте сити. 

Обяд на бюрото

Ако всеки ден ядете на бюрото си, докато в същото време пишете мейли на клиенти, приключвате отчета си и се обаждате по телефона, изяждате два пъти повече, защото не сте концентрирани върху количеството храна и по-късно усещате ситост. 

Изследване на университета в Бристол показва, че 87 % от работещите в офис ядат редовно на бюрото си и поради това изяждат два пъти по-големи порции.  

Специалистите по хранене съветват, че е по-добре да се разходите и да хапнете на въздух, на някоя пейка или където и да е, само не и на бюрото. 

„Ако постоянно ядете на бюрото си, правите асоциирате това място с храна и поради това усещате по-силен град. Умното решение е да се откажете от този си навик“, смята професор Роджърс. 

Следобеден глад

В следобедните часове, след хранене нивото на енергия в организма драстично намалява, за което нашето тяло е програмирано. Неотдавнашни проучвания показват, че сме най-гладни към 15,32 часа и затова най-често изяждаме шоколадче или нещо друго нездравословно, за да си възвърнем енергията. 

Решението за връщане на енергията и избягване чувството на изненадващ глад е кратка разходка, която изтегля кръвта от храносмилателната система и я „праща“ в мозъка и мускулите. 

Капаните на седенето по цял ден

Ако на работното си място седите, то изразходвате около две калории на минута, но в същото време е намаляло производството на ензимите, които разграждат мазнините. Така хората, които работят в офис, са изложени на двойно по-голям риск от затлъстяване. 

Но през всяка минута, през която ставате от бюрото, изразходвате два пъти повече калории, метаболизмът се стимулира. Съветът е поне на всеки час да ставате и да се разхождате из офиса.

Офисните банкети 

Ако вие и колегите ви имате навика да носите храна по различни поводи, е трудно да се разчита на определен режим на хранене, защото така ще обидите онзи, който черпи. 

Последиците от такова похапване обаче могат да се намалят, като изберете по-ниско калорични продукти и дълго ги дъвчете, а след това се върнете на работното си място, обяснявайки, че имате много работа.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати