20 Април 2024 г. Събота

Сидеров не си помогна, тика напред Доган

2011-06-06 16:26:16

26% от българите биха гласували за ГЕРБ ако изборите се провеждат в края на май. Това е спад с 2 на сто спрямо април, сочи национално представително проучване на Агенция "Афис".

Интересен е моментът, че за пръв път след последните избори, двама представители на бившата "Тройна коалиция" биха получили сумарно повече от ГЕРБ, коментират анализаторите.

Към края на май "за" БСП биха гласували 18%, докато "за" ДПС – 9 на сто. Събрани двата електората дават 27 пункта или с процент повече от гласовете, които би получил ГЕРБ.

В анкетата 4% от хората са посочили, че биха дали гласа си за "Синята коалиция", 3 на сто за "Атака", 6% за други формации, а цели 33% не могат да решат или изобщо не биха гласували.

В сравнение с април БСП качва по-малко от процент, а печелившият се оказва Ахмед Доган, защото ДПС повишава подкрепата си с близо 3 на сто – от 6,3% през април на 9,1 на сто през май.

Тези числа винаги са били предмет на случайни движения нагоре и надолу с 1-3%, но тенденцията е еднозначна, допълват от "Афис".

По-детайлните разбивки показват, че всъщност избирателите от турския етнос са се сплотили около ДПС. Ако през април 52% от тях са декларирали желание да гласуват за ДПС, то през май този дял е вече 72%.

Обяснението е просто. Изследването на "Афис" е започнало ден, след онази петъчна молитва в софийската джамия, която беше прекъсната от акцията на "Атака".

"Засега обаче тези начинания от хората на Сидеров успяват да предизвикат остра обществена реакция и отлив на симпатизанти, защото ДПС не "върнаха услугата" с някакви демонстрации на политическа истерия. Но ходът на Сидеров върна страха сред българските турци, имайки предвид, че "Атака" все пак се смята за част от властта", уточни пред Dnes.bg социлогът Чавдар Найденов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати