19 Април 2024 г. Петък

Гърция повишава данъците, орязва още заплатите

2011-06-06 16:23:24

Сто и двайсет хиляди държавни служители в Гърция ще бъдат пенсионирани, 25 хиляди чиновници с временни трудови договори ще бъдат съкратени, а други 25 хиляди работещи в държавните предприятия и местната администрация поетапно ще бъдат освобождавани от работа. 

Това предвижда новият пакет от мерки за икономии, договорени от правителството в Атина с международните кредитори за преодоляване на гръцката криза, съобщава в. "Елефтеротипия".

Вестникът твърди, че споразумение по тези мерки, които са включени в средносрочната бюджетна програма на кабинета за периода 2012-2015 г. и които се очаква да бъдат огласени тази седмица, е било постигнато миналия петък с представителите на така наречената Тройка – Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ, известно още като "Меморандум-2", за да може страната да продължи да получава допълнително финансиране за покриване на нейните дългове.

Споразумението предвижда намаляване на необлагаемия минимум, повишения на данъците върху недвижимите имоти и на акцизите, ново орязване на заплатите на държавните служители и перманентни проверки на всеки три месеца до 2015 г. от страна на кредиторите във връзка с реализацията на поставените от кабинета цели за намаляване на бюджетния дефицит и за обслужване на държавния дълг.

Новите мерки за бюджетни икономии за тази година са на стойност 6,4 милиарда евро, а до края на 2015 г. трябва да бъдат спестени 28 млрд. евро.

Освен въпросните мерки бюджетната програма на правителство включва още и ускорена приватизация, която се очаква да донесе приходи в размер на 50 млрд. евро.

 

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу, който се опитва да прокара новите мерки през парламента въпреки нарастващото недоволство дори в собствената му партия и на фона на големи протестни демонстрации в страната, ще се срещне в понеделник с министрите си на неформално заседание на кабинета, посочва Асошиейтед прес.

Във вторник той ще представи плановете си пред депутатите от управляващата ПАСОК, а в сряда кабинетът отново се събира, за да изпрати новите мерки в парламента.

Междувременно високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че финансово затруднената Гърция може да изплати своите дългове, ако е готова да продаде държавно имущество на стойност милиарди, предаде Асошиейтед прес.

Лоренцо Бини Смаги каза, че с дълг на стойност 330 милиарда евро и "авоари за продан" от 300 милиарда евро страната е "платежоспособна дотолкова, доколкото е склонна да продаде някои от тези авоари".

Европейски представители работят по условията за възможен втори спасителен заем за Гърция, след като заемът на стойност 110 милиарда евро, отпуснат през май м. г., не успя да изправи страната на крака, посочва БТА.

Бини Смаги, който е сред шестимата членове на изпълнителния съвет на ЕЦБ, каза още, че Гърция ще изпадне в още по-затруднено положение, ако принуди притежателите на облигации да приемат по-малки суми, отколкото им се дължи по ценните книжа. Според него Гърция също така трябва да се придържа към плановете за намаляване на дефицита.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати