25 Април 2024 г. Четвъртък

Ексшефът на МВФ в съда: Невинен съм!

2011-06-06 16:21:13

Бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан пледира невинен по обвиненията за сексуално посегателство срещу камериерка от хотел в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Скандалът струва поста на Строс-Кан и го лиши от шанса да се кандидатира за президент във Франция. 
Строс-Кан пристигна в съда със съпругата си – френската журналистка Ан Синклер, която  вървеше рамо до рамо с него.

Двойката мина покрай тълпа от журналисти и голяма група хотелски служители, които се бяха събрали в знак на солидарност с жената, която твърди, че е нападната от Строс-Кан. „Как не ви е срам“, скандираха те.

62-годишния бивш шеф на МВФ го грозят 25 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията, които включват опит за изнасилване, сексуално насилие, незаконно лишаване от свобода и насилствен физически контакт.  Следващото заседание на съда е насрочено за 18 юли.

Строс-Кан подаде оставка като управляващ директор на МВФ няколко дни след ареста си на 14 май в в първа класа на самолет на Air France, минути преди да отлети от Ню Йорк за Париж.

Той беше обвинен, че е нападнал 32-годишната африканска имигрантка, когато дошла да чисти апартамента му в луксозния хотел „Софител“.

 

Строс-Кан, който има четири дъщери, отрича обвиненията.  Все още не е назначен нов шеф на МВФ. Възможни наследници на поста са френският финансов министър Кристин Лагард и шефът на мексиканската централна банка Агустин Карстенс.

Допреди ареста се очакваше Строс-Кан да се оттегли от шефското място в МВФ, но по съвсем друга причина – за да стане кандидат на социалистите за президент на Франция.  Той беше фаворит за поста и се очакваше да победи настоящия държавен глава Никола Саркози на изборите догодина.

Вместо това обаче Строс-Кан прекара в ареста четири дни, преди да бъде освободен под гаранция от 1 млн. долара и поставен под домашен арест под 24-часова въоръжена охрана и видеонаблюдение. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати