23 Април 2024 г. Вторник

Откраднали 130 млн. лв от оборудването на "Белене"

2011-06-06 10:15:16

130 млн. лв за оборудването на АЕЦ “Белене” са изчезнали. Това обяви пред bTV бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който е обвиняем по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.

Попов съобщи, че малко след падането на правителството на БСП, НДСВ и БСП на 27 октомври 2009 г. е изпратил докладна до новия премиер Бойко Борисов. По-късно той е бил лично в кабинета му, за да го запознае с далаверата. Министър-председателят бил потресен от изнесените факти и поставил резолюция разкритията да отидат веднага при главния прокурор.

Според Тенчо Попов разходите за оборудването не са осчетоводени и за тях нямало никакви документи. Далаверата е станала, докато министър на икономиката и енергетиката бил Петър Димитров.

Тенчо Попов каза още, че е написал доклада за изчезналите милиони в качеството си на член на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Документът бил предоставен и на другите членове на борда на БЕХ.

Попов смята, че именно този доклад и направените от него разкрития са причина по-късно да бъде замесен в делото за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.

Обвиняемият обяви още, че скандалните разкрития за изчезналите милиони са пристигнали в прокуратурата едва на 22 март 2010 г. Оказва се, че докладът е „пътувал“ 5 месеца от кабинета на Бойко Борисов до този на главния прокурор Борис Велчев.

 

Попов смята, че обвиненията срещу него, Цонев и Сантиров са част от грандиозен замисъл за дискредитирането им. Той припомни, че малко преди ареста им през миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов обявил, че трябва да има арестуван съдия и министър от предишното управление.

По думите му основният свидетел следователят Петьо Петров, за когото се твърди, че е получил и подкупа, сам е потърсил контакт, за да достигне до Цонев. Връзката е трябвало да осъществят Сантиров и Попов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати