29 Март 2024 г. Петък

А след Меглена Кунева накъде?

2011-06-06 09:46:13
Отвори се официално първата силна карта за президентските избори. Безспорно Меглена Кунева ще е един от най-силните играчи на предстоящия вот и че тя ще е кандидат-президент, не е изненада. Името й се спряга отдавна. Интересно ще е обаче другите основни играчи каква алтернатива ще издигнат и има ли печеливша формула извън сегашното управление на страната. 

Безспорно първата асоциация с името на Меглена Кунева е Европа. Безспорно образът й ще бъде представен като европейската алтернатива и "европейския президент". Няма как това да бъде подминато, тъй като само в основните пунктове от биографията й думата "европейски" присъства неотлъчно. 

След като влиза в политика заедно с НДСВ и Симеон Сакскобургготски, тя първоначално е главен преговарящ на България по присъединяването към ЕС, през 2002-2006 година е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2007-2009 година е еврокомисар по защитата на потребителите в  Европейската комисия. Става еврокомисар на годината и печели редица други европейски  награди. 

Европейският й авторитет е огромен. Затова и няма как кампанията й да не бъде насочена към това, че ни е нужен президент от европейска величина, който олицетворява идеята за модерна и европейска България.

Името й до този момент не е забърквано в големи политически скандали, досега се е опазила чиста от компроматни войни. Най-големият й "недостатък" е, че е снаха на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов. Но това "обвинение" вече толкова пъти е хвърляно, че едва ли би свършило работа в предстоящата кампания. 

Най-големият проблем на Меглена Кунева е да запази политическата си независимост през цялата кампания. С тази цел кандидатурата й е издигната от инициативен комитет. Но близостта й с НДСВ няма как да бъде избутана назад в съзнанието. Жълтите се гордеят с техния кадър и не пропускат възможност да го припомнят. А благословията, която получи от Сергей Станишев за еврокомисар, също не е забравена. 

Кунева обаче се опитва да се дистанцира, защото споменът от управлението на Царя и на тройната коалиция е съвсем пресен и отблъсква... И успехът й зависи от това доколко ще успее да убеди избирателите, че е надпартийна и алтернатива на статуквото. А това е много трудна задача предвид нагласата на българина да гласува партийно. 

Все пак тя е добър шанс за онези избиратели, които не се чувстват представени от сегашните политически играчи и вече са разочаровани от управлението на Борисов.

И най-вероятно това ще е и нишата, в която ще се цели Меглена Кунева. За постигане на тази цел обаче целият й образ ще трябва да бъде представен като пълен антипод  на Бойко Борисов. 

Затова и "фината, интелигентна и политик от европейска класа Кунева" ще бъде яростно противопоставена на образа на "мачото с уличен език, чиято обща култура се измерва с книгата "Винету". 

Думата "Европа" със сигурност ще се мери с думата"магистрала". Независимо обаче че първата ще бъде поднесена на скучен чиновнически език, в сравнение с вицовото говорене на премиера, за президентската надпревара тя би имала предимство. Поне предвид президентските правомощия, ако някой се замисля затова. 

Дори перфектното владеене на английски език ще се противопостави на скромното "Congratulation". 

В тази връзка трудното за ГЕРБ и БСП предстои. Социолозите дават много добър резултат на Кунева и то още преди официално да е стартирала кампанията. 

Според данните Кунева би загубила на балотаж изборите само от Бойко Борисов. А той вече нееднократно заяви, че президентският пост не е негов. Пък най-рейтинговият му министър Росен Плевнелиев се дърпа. Затова управляващите са на ход как ще се измъкнат от популизма и какво ще противопоставят на "европейския образ". 

Проблемите за БСП също са огромни. Първо, изборът собствен кандидат или подкрепа за Кунева. Най-вероятно, за да се намали недоволството в партията, левицата ще издигне собствен кандидат. Който ще разчита единствено на партийна подкрепа. И ако тя не е достатъчна, за да стигне до балотаж, Станишев ще има труден избор. 

Подкрепата за Кунева на балотаж би поставила в много трудно положение ГЕРБ, за който ще има реална опасност от загуба на изборите, което пък ще постави под въпрос вторият мандат на Бойко Борисов. 

Червена подкрепа за Кунева обаче от друга страна ще разклати стола на Станишев от лидерското място в партията предвид твърдите мнения в столетницата, че Кунева не е техният кандидат. Тук ще се създаде и ниша за атака и на сегашния президент Георги Първанов,  който все още не е дал сигнал за политическото си бъдеще след сдаването на мандата. 

Затова със сигурност включването на Кунева в президентската надпревара ще покаже има ли ниша за нова алтернатива или Борисов ще подпечата втория си мандат. Също така доколко Made in Europe ще победи Made in BG. Кунева хвърли ръкавицата, другите са на ход. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати