19 Април 2024 г. Петък

Мълчанието на съдиите водело до спекулации по техен адрес

2011-06-06 05:35:07
По-активно присъствие в публичното пространство препоръча председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на ръководителите на съдилища в страната.

Той заяви, че заради мълчанието на съдиите често по адрес на тяхната работа се правят некоректни и неверни коментари. Самият Груев обеща да промени своята медийна политика. Това стана по време на традиционния отчет, който председателят на Върховния касационен съд прави на среща с журналисти. 

Мълчанието на съда ражда спекулации и неверни интерпретации, каза още Лазар Груев, който през първите три години от мандата си се очерта като „мълчаливия председател на ВКС”. 

Свръхнатовареност, липса на държавна политика по отношение на алтернативните методи за решаване на спорове, какъвто е медиацията например, проблеми с призоваване с експертизите, на места на ненормални битови условия, това е записал в отчета си до парламента Лазар Груев за изминалата 2010 година. 

Изборът за председател на Софийския градски съд пък поставил няколко въпроса, на които ВСС трябва да даде отговор. Един от тях е как четирима от гласувалите членове промениха за няколко минути мнението си, подкрепяйки първо Величка Цанова, а след това Владимира Янева, каза Лазар Груев пред журналисти.

На първия тур при изборите за Цанова гласуваха девет от членовете на ВСС, а на балотажа я подкрепиха само петимата, които издигнаха кандидатурата й. 

Според Груев това е или раздвояване или предварително подготвен сценарий. Притеснително е и това, че се проверява биографията на един съдия от страна на вътрешния министър. 

Аз никога не съм коментирал назначения в МВР, каза Груев, който не намира нищо укоримо в това, че над 100 съдии са подкрепили с подписка кандидатурата на Цанова.

Не е вярно, че кандидатурата на Цанова е политическа, съдиите не разбират терминологията "политическа кандидатура". Това изказване е обиждащо, каза Лазар Груев.

Подкрепихме с още четирима мои колеги съдия Величка Цанова за председател на СГС, защото е изключителен професионалист, каза председателят на ВКС. 

Той споделя извода на доклада на европейската асоциация на съдиите, че непремереното говорене излага на риск независимостта на съдебната система и нарушава върховенството на закона.

Лазар Груев е съгласен с идеята делата срещу полицаи да се върнат към военната магистратура.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати