19 Април 2024 г. Петък

Фандъкова – в надпревара със сроковете

2011-06-06 05:22:31
Госпожо Фандъкова, появи се информация в медиите, че вие и Росен Плевнелиев ще бъдете кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ?

В момента съм действащ, работещ кмет. Така че сега участвам в надпревара със сроковете за изпълнение на проекти. Започва сезонът, в който активно се строи и се правят ремонти. Виждате, че цяла София е разкопана. Стремежът ни е да придвижим всички проекти, за да бъдат изпълнени в срок. Има време за кандидатури. За мен този въпрос не е актуален.

А ще се кандидатирате ли за кмет на София?

Ще ви отговоря като на предишния въпрос - кметските избори все още не са в дневния ми ред. 

Смятате ли, че следващият кмет ще бъде от ГЕРБ?

Това ще кажат гражданите. Аз имам отговорност към софиянци и към колегите от ГЕРБ, които ми гласуваха доверие преди 1,5 г. Сега те трябва да изразят своята оценка. Гласоподавателите ще решат на изборите.  

Как оценявате работата си като кмет?


Ами аз съм кмет от около година и половина. След няколко месеца ще направя отчет на свършеното от мен и екипа ми пред гражданите. Резултатите от работата ни в София се виждат. Изпълних ангажимента си да не се спира и дори да се ускори строителството на метрото. Участъкът от "Младост" до "Цариградско шосе" ще бъде готов юни 2012 г., заедно с паркинг за 1300 места. Това ще даде възможност на още 200 000 софиянци да използват метрото. Една четвърт от града доскоро беше без канализация. Все още голяма част от населението е в това положение и ние работим усилено в тази насока.

Положихме доста усилия София да бъде доста по-чиста и по-цветна. Косим в момента, мием улици. Проблемите са много, но във всяка една от сферите постигаме напредък. Само миналата година построихме 18 нови детски градини, тази година - 11. Това трябва да бъде приоритет, независимо кой ще бъде следващият кмет. Започнахме реконструкция на подлези, ремонтираме мостове. Нека да си припомним в какво състояние беше входната врата на София - бул. "Брюксел". Този проект беше финансиран и осъществен благодарение на правителството, защото е национален. 

Защо се случи скандалът с презонирането, довел до рязкото повишение на местните данъци в почти цяла София?


Ще припомня мотивите, с които беше внесена тази промяна. От 1998 г. зоните в столицата не са променяни. За това време обаче градът се промени много. Всъщност като цяло липсваше данъчна карта. Задачата да я подредим е изключително важна. Презонирането не означава задължително вдигане на данъците, защото вие знаете, че имаше и райони, в които бяха намалени.

Те бяха малък процент на фона на останалите...

...Не са толкова малко. Върнахме старото райониране, защото не бяхме достатъчно подготвени за този процес. Липсваше сериозен анализ на цялата ситуация в града. Подцени се и комуникацията с хората и не случайно беше понесена отговорност за това (освобождаването на финансовия зам.-кмет Минко Герджиков, бел. ред.)

Това означава ли, че след изборите ще има ново зониране?

Работим върху анализ на ситуацията и актуализация и осъвременяване на софтуера, който е доста стар и не позволява вие като гражданин да видите в коя зона сте. Това е проблем, който се установи в процеса на активен диалог с хората. Екипът ми работи по въпроса, но конкретни срокове не мога да ви дам. Нормално е да се греши и трябва да се учим от грешките си, за да не ги повтаряме. Ще се направи анализа и ще се дискутира сериозно и едва след това ще стане ясно каква точно промяна се налага със зонирането.  

Какво се случва с прословутия завод за преработка на боклука? Построяването му бе обещано от предшественика ви Бойко Борисов. Неговото строителство обаче дори не е започнало.

Заводът ще се финансира от Европейската комисия, а апликационната форма е разглеждана в Брюксел. Преди няколко седмици в България беше Дирк Анер, директор на "Регионално  развитие". Той даде ясно до се разбере, че до няколко седмици ще бъде одобрен първият етап от завода. В същото време се прави и анализ на втората фаза.

Кога заводът ще стане факт? 2012, 2013, 2014, 2015 г...


Не мога да ви кажа с точност, тъй като това зависи от Европейската комисия. В момента, в който тя одобри първия етап, ние имаме готовност. Надявам се и след приключването на обжалванията на процедурата за избор на изпълнител да започнем изграждането на депото, като един от елементите на проекта. Работим и върху процедурата за избор на изпълнител на компостиращата инсталация. Преди месец тя беше спряна, тъй като остана един кандидат, който даде прекалено висока цена. Ще се наложи да се направи нов търг. Имаме избран надзорник, което позволява да се започне поетапната работа.

Редно ли е зам.-шеф на партия, какъвто е Лютви Местан, да лобира за строителството на втора джамия в София? В петък ДПС поиска от общината да разреши изграждането на нов храм.

И аз се чудя дали това е нормално. Известно е, че преди време в Столичната община бе внесен проект за втора джамия. Темата бе дискутирана в обществото. Тогава аз не се занимавах пряко с въпроса, но помня коментарите около искането за изграждането на т.нар. Учебен център в кв. "Малинова долина". Проектът все още е в дирекция "Архитектура и градоустройство". Доколкото знам, има някакви реституционни претенции върху част от терена. Не сме водили разговори с главния мюфтия по време на срещата ни миналата седмица. Смятам, че Главното мюфтийство знае процедурите и те трябва да се спазват. Ако постъпят такива предложения и искания от тях, ще се разгледат по надлежния ред.

Аз съм много благодарна и на Министерството на вътрешните работи и на главния мюфтия. Ангажиментите, които те поеха при срещата с мен, дадоха резултат в петък - звукът от тонколоните на джамията беше намален и имаше възможност хората да преминават свободно по тротоара на бул. "Мария Луиза". 

Да разбирам, че договорките с мюфтийството за звука и килимчетата пред джамията не са временни?


Главният мюфтия обеща, че ще бъдат спазени ангажиментите. Те ще монтират и нова уредба, за да няма проблем със звука. Ще освободят допълнително място за преминаващите граждани пред джамията по време на петъчната молитва. 

Как определяте боя между представители на "Атака" и мюсюлмани на 20 май?


Абсолютно недопустимо поведение от страна на всички, които участваха в тези прояви. Благодарна съм за намесата на МВР, защото все пак се предотвратиха по-сериозни стълкновения. За мен това е злоупотреба с политическите свободи. Към мен бяха отправени много критики от всички, включително и от политици, които би следвало много добре да познават законите. Аз нямам право да забраня прояви на парламентарно представени партии. 

Вашата оценка за работа на правителството на ГЕРБ?

По професия съм учител и затова много внимавам като пиша оценки. Те трябва да са добре аргументирани. Много лесно е да кажеш 4, 5 или 6. Въпросът е да бъдат посочени аргументите за тях и аз мисля, че това е най-важното за хората. Политиците се упражняват в оценяване, те са все пак в кампания. Хората се интересуват от резултатите, а не от това какви оценки ще даваме помежду си.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати