16 Април 2024 г. Вторник

Британският хранителен сектор е заплашен от "агротероризъм"

2011-06-05 12:08:17
Производители на храни и търговци са били предупредени, че секторът им е застрашен от нападения на групировки, действащи по идеологически и политически причини, в опит да предизвикат чрез отравяне масови жертви и прекъсване доставките на хранителни стоки.

Това съобщава лондонският "Сънди телеграф", като се позовава на британския Център за защита на националната инфраструктура (CPNI), който е част от силите за сигурност.

"Заплахата едва ли ще намалее в обозримо бъдеще. Нападение може да предизвика множество жертви, икономически сривове и масова паника", се казва в цитирания доклад.

От центъра призовават производителите на храни и напитки, доставчиците им и търговците в супермаркетите да засилят сигурността в предприятията и складовете, да разширят периметъра на контролиран достъп и да проверят къде са слабите звена във веригата, през които би могло да се извърши нападение.

Изданието допълва, че предупреждението съвпада със заразата от E.coli в Германия, демонстрирала колко податлива на кризи е хранителната верига на западните икономики и колко бързо може да се разпространява бактерията.

Доктор Клаус-Дитер Цастров, главният специалист-хигиенист в берлинската болница "Вивантес", призова в събота да се разследва дали бактерията не е разпространена умишлено. "Ще убия няколко души или ще заразя 10 000 с диария. Ще е проява на небрежност, ако не започнем проверки в това направление."

Досега за основна заплаха за хранителните доставки се смятаха опити на престъпници или групировки да изнудват компании или отделни лица. В доклада на CPNI обаче се допълва, че това вече биха могли да организира структури на "Ал Кайда", крайни екстремисти от Северна Ирландия или защитници на правата на животните.

Доктор Ричард Бурн от Центъра за аграрна сигурност в университета "Харпър Адамс" коментира, че заразата в Германия изтъква "до каква степен методите на производство и разпространяване на храни са податливи на агротероризъм". По думите му заразяване с бактерии като E.coli може да преследва краткосрочни цели, докато ефект в дългосрочен план може да се постига чрез заразяване на храни и напитки с кадмий или радиоактивен цезий.

Докладът на CPNI, разпратен на компаниите в хранителната индустрия, посочва, че нападение може да се извърши както върху конкретна стока, така и върху продукт, влаган в много храни, благодарение на което ефектът е много по-голям. Още по-труден е контролът върху храни и продукти, произвеждани в чужбина и внасяни във Великобритания. Докладът подчертава да се внимава особено по фермите, където по принцип се наемат много чуждестранни работници.

Американски специалисти предупреждават, че особено податливо на подобни действия е млекопроизводството. Няколко грама бутолинов токсин в цистерна с мляко например може да зарази или дори да убие хиляди потребители.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати