25 Април 2024 г. Четвъртък

Банковата система и инфлациятa дърпат назад икономиките на Балканите

2011-06-05 06:30:42

Министерството на финансите публикува кратък бюлетин „. Основната цел на изданието е да направи преглед на икономическото състояние и перспективите пред страните на Балканите в контекста на перспективите им за членство в ЕС.

В първата част в бюлетина с еразглежда в сравнителен план развитието на основни икономически и фискални показатели (в това число, икономически растеж, бюджетното салдо и държавният дълг) в Албания, Хърватия, Черна гора, Македония, Сърбия и Турция в периода 2007-2012 г., на фона на тенденциите в Европейския съюз (ЕС-27) през същия период. Втората част на бюлетина се фокусира върху гореизброените страни поотделно и по-специално върху икономическите очаквания за развитието им до 2012 година. Анализирани са основните рискове за икономическото възстановяване на страните, очертан е и напредъкът на преговорите за членство в ЕС на държавите кандидати, който от своя страна поставя основната рамка на развитието им в средносрочен план.

В предкризисния период средният икономически ръст на Балканските страни е по -висок от средния ръст в ЕС. През 2007 година Балканските икономики добавят средно 6.5% на годишна база, при 3% среден растеж за ЕС-27. През 2008 година, въпреки забавянето, Балканските икономики отбелязват 4.7% ръст в сравнение с 0.8% за ЕС-27.

В кризисната 2009 г. икономическият спад при Балканските страни остава по-малък от този в Европейския съюз (-2,8% за Балканските страни и -4,2% за ЕС на годишна база). Следва неравномерно възстановяване през 2010 г. някои от Балканските икономики отбелязват силен ръст, докато други остават в рецесия.

В средносрочен план прогнозите на Европейската комисия и Международния валутен фонд сочат, че до 2012 г. балканските икономики отново ще достигнат значително по-висок темп на икономически растеж от ЕС-27.

В периода 2007-2010 година отрицателното бюджетно салдо на разглежданите шест страни се увеличава от едва -0.2% от БВП до -3.8% от БВП. За същия период дефицитът в ЕС нараства от -0.9% до -6.4% от БВП. Очаква се тенденцията на по-висок среден дефицит в ЕС да се запази до 2012 г., въпреки усилията на Съюза за фискална консолидация.

Нивото на държавния дълг сред шестте Балкански държави е значително по-ниско от това в ЕС през целия разглеждан период. От 2007 г., в рамките на три години, дългът на балканските страни нараства с близо 8% от БВП, достигайки 42% от БВП, докато в ЕС се покачва с цели 21% от БВП, достигайки 80% от БВП. Очакванията са тези нива да се запазят до 2012 година.

Основните икономически рискове за разглежданите страни са свързани с банковия сектор (по специално проблемите с лошите кредити и ниската доходност на банковите активи) и инфлацията (в периода 2009-2010 година средногодишната инфлация при Балканските страни е трайно по-висока от тази в ЕС, а според прогнозите на МВФ това ще се запази и до 2012г.).

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати