23 Април 2024 г. Вторник

Португалците гласуват за парламент в условията на тежка икономическа криза

2011-06-05 06:26:16
Португалското социалистическо правителство на премиера Жозе Сократеш се очертава като поредната жертва на финансовите трудности в Европа.

Днес в Португалия се провеждат предсрочни парламентарни избори, от които ще зависи усвояването на отпуснатия през миналия месец пакет помощи на стойност 78 млрд. евро от МВФ, ЕС и ЕЦБ.

Сократеш, който управляваше правителство на малцинството, подаде оставка през март, след като дясноцентристката опозиция оттегли подкрепата си за икономическите реформи на кабинета му, и това го принуди да се обърне за международна помощ, за да спаси страната от фалит.

Социологическите проучвания в навечерието на изборите сочеха преднина за опозиционната партия на социалдемократите. Те обаче няма да разполагат с мнозинство парламента и ще трябва да се обърнат към традиционния си съюзник – Народната партия.

В петък всекидневникът "Публико" публикува проучване, извършено от Intercampus, според което социалдемократите могат да разчитат на 36.5% от гласовете в сравнение с 31% за управляващите социалисти. Друго проучване, извършено за в. "Експресо", също дава на опозицията преднина от 36% спрямо 31% за социалистите.

Според предварителните нагласи Народната партия ще събере около 12%.


Потвърждаването на този резултат на изборите днес означава, че Социалдемократическата партия на Педру Пасош Коелю, дори с подкрепата на Народната партия, няма да разполата с парламентарно мнозинство и ще бъде заложник на опозицията, която ще може да спъва прокарването на необходимите икономически мерки за стабилизиране на икономиката и за получаване на траншовете от международната помощ.

Необходимите мерки включват повишаване на данъците и съкращаване на разходите с цел да се ограничи бюджетния дефицит до 5.9% от БВП през настоящата година в сравнение с 9.1% през миналата година. Постигането на тази цел трябва да бъде реализирано на фона на очаквано свиване на БВП с 2% през настоящата и с още 2% през следващата година.

През миналата седмица пазарите реагираха на очаквата политическа нестабилност в Португалия и на прогнозите, че следващото правителство няма да разполага с мнозинство в парламента.

Десетгодишните облигации на Португалия достигнаха в петък рекордните 9.762%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати