29 Март 2024 г. Петък

Русия предупреди, че се върви към "нежелателна" сухопътна операция в Либия

2011-06-05 06:22:14
Руският външен министър Сергей Лавров е предупредил, че операцията на НАТО в Либия се "плъзга" към провеждането на сухопътна кампания, съобщават световните агенции. Лавров заяви, че Москва гледа на тази перспектива като на "нежелателна".

"Знаем, че Франция и Великобритания възнамеряват да използват военни хеликоптери. Ние изразихме гледната си точка за действията на НАТО", е цитиран да казва Лавров. "Мислим, че това, което се случва, е умишлено или неумишлено плъзгане към сухопътна операция. Това би било много нежелателно", добави Лавров.

Коментарът на Лавров е огласен, след като НАТО съобщи днес, че е насочил британски и френски бойни самолети срещу силите на Муамар Кадафи за първи път.

Междувременно британският външен министър Уилям Хейг пристигна днес в Бенгази, където ще се срещне с ръководителите на Преходния национален съвет. Хейг е придружаван от министъра на международното развитие Андрю мичъл. Двамата ще се срещнат с председателя на ПНС Абдул Джалил и с членове на съвета, както и с либийски граждани.

Хейг каза, че целта на визитата е да изрази подкрепата на Великобритания за борбата на либийските бунтовници срещу режима на Муамар Кадафи.

Британският външен министър е един от най-високопоставените чужди представители, които посещават Бенгази. Той пристигна там часове след като силите на НАТО включиха британски щурмови хеликоптери "Апачи" в нападенията срещу военни обекти на режима на Кадафи, отбелязва АП.

Рано тази сутрин НАТО изпрати бойни хеликоптери на първа мисия в африканската държава. Военните от Алианса разрешиха използването на вертолетите "Апачи" и "Тигър" за по-прецизно отстраняване на вражески цели с минимален шанс за цивилни жертви. Бойните хеликоптери летят на малка височина и поразяват скривалища и бази на войските на Кадафи в населени места или вражески автомобили, които трудно се забелязват от бомбардировачите. Нападателните машини са от въоръжението на Франция и Великобритания.

През седмицата британският министър на отбраната призна, че съществува "увеличен риск" ако бъдат използвани тези хеликоптери в Либия. Според Лиъм Фокс, обаче, машините щи имат важна роля за възпирането на Кадафи.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати