26 Април 2024 г. Петък

НАП ще уговаря бизнеса да не крие данъци

2011-06-05 06:10:37
Националната агенция за приходите започва преговори с бизнеса, чиято цел е да се привлекат възможно най-големи приходи към държавния бюджет. Това съобщи в предаването "Седмицата" по Дарик шефът на НАП Красимир Стефанов.

Стефанов уточни, че за първи път агенцията е направила централизирана селекция на големи данъкоплатци, които са укрили корпоративен данък. По думите му в листата са включени 360 компании. Друг списък пък съдържал 140 фирми, които със сигурност са генерирали изкуствена загуба, за да не платят дължимите данъци. Нашата идея е да разговаряме с тях, за да ги убедим да преразгледат отчетите си, обясни Красимир Стефанов. Той обаче направи уговорката, че това не отменя плащането на дължимите към държавата налози, които ще бъдат установени при последваща проверка от страна на НАП.

Започваме модерен метод на контакт с тях. Целта ни е чрез разговорите да ги убедим, че знаем, че умишлено са излезли на загуба, караме да направят корекции, обясни Красимир Стефанов. Той обясни, че тази практика е широко разпространена и в Европа, и в Америка, където данъчните дори имали право да договарят с фирмите точния размер на задълженията. 

Стефанов разясни още, че целта на тези преговори е да се намали рискът за събираемостта на корпоративния данък. Съществува риск за събирането на корпоративния данък, защото той е огледало на дейността на бизнеса, а пикът на кризата в страната беше миналата година, което се отразява на плащането на данъци през тази, обясни Красимир Стефанов.

Уточнението му дойде в отговор на въпрос, свързан с критиките към него от страна на финансовия министър Симеон Дянков. "Откакто излезе интервюто с Дянков, се опитвам да се свържа с него, но поради голямата му заетост не успяхме да се свържем", каза Стефанов и обясни, че се надява идната седмица да изгладят недоразуменията с финансовия министър. В интервю в пресата от 31 май Интервюто Дянков за първи път отправи упреци към шефа на НАП заради проблеми със събираемостта на приходите.

Красимир Стефанов обаче заяви, че е напълно сигурен че НАП и митниците общо ще изпълнят заложените в бюджета 4.6 млрд. лв. приходи.

Не оценява забележките към себе си като чак толкова големи. Напълно е нормално финансовият министър да има по-големи изисквания към подчинените си, надявам се разминаванията между нас следващата седмица да бъдат изчистени, заяви шефът на НАП. "Националната агенция за приходите е натиснала педала до край и роботомерът е в червено", заяви още Стефанов. Той се похвали и с отстраняването на 80 души от неговата агенция, които са уличени в корупционни схеми.

Директорът на НАП Красимир Стефанов отрече появили се в пресата информации, че ще оглави НОИ. Той се обяви и против администрацията на НОИ да мине на подчинение на приходната агенция.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати