28 Март 2024 г. Четвъртък

Брюксел се предаде, няма да ни наказва

2010-07-20 14:21:21

Европейската комисия (ЕК), която досега строго съдеше българските власти и дори спря достъпа до близо 800 млн. евро от фондовете, предназначени за страната, обяви, че санкциите повече не стоят на дневен ред.

"Има политическа воля за реформа, има партньорски натиск от Европейската комисия и от страните членки, а също и много силна обществена подкрепа. В известен смисъл санкциите вече не са нужни", обяви говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на годишния доклад по механизма за проверка и контрол в областта на вътрешните работи.

"Ние сме в ръцете на правителството, което трябва да изпълни ангажиментите си. В интерес на всички е това да се случи бързо", подчерта Грей, давайки да се разбере, че Брюксел вече обмисля да преустанови контрола върху борбата с корупцията и организираната престъпност у нас. 

Той добави, че прекратяването на действието на механизма за годишни доклади е в интерес на България, желано е от правителството и че натискът, който се оказва на властите, ще позволи да се извършат нужните реформи и той да отпадне.

Механизмът за контрол и оценка беше въведен за България и Румъния с влизането им в общността преди четири години, за да контролира хода на реформи в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. 

Но за първи път Брюксел обявява, че София е политически решена да се справи с проблемите и я поощрява толкова категорично. В същото време се посочва, че Румъния е загубила устрема си и че е необходимо съдебната власт да положи повече усилия.

Според документа, разпространен в Брюксел, България е получила силен импулс за реформи след изборите миналата година и има политическа воля за промени в съдебната система.

Подобренията в наказателното производство са довели до повече обвинения за корупция по високите етажи и за организирана престъпност, и до увеличаване на издадените присъди.

Въпреки това все още са малко случаите, които са приключили в съда. На прокурорите и съдиите липсват инициатива и професионален капацитет. Сложните разследвания често показват липса на посока и цел и пропадат в съда, се казва в доклада. 

Комисията констатира "неохота от страна на прокуратурата да започва разследвания въз основа на очевидни сигнали. Прокурорите рядко издават изненадващи заповеди за обиск при съмнения за големи измами, а съдилищата гледат повече допустимостта на доказателствата, отколкото тяхното качество", пишат от ЕК. 

Препоръчва се на магистратите да поемат инициативата по-често и да проявяват по-голяма отговорност към обществените интереси. 

Като най-голям свой успех ЕК изтъква работата на съвместните екипи между МВР, прокуратурата и ДАНС за разследване на измамите и организираната престъпност. Затова сега се препоръчва такива да бъдат създадени и по закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Оценката е, че там са малко съдебно потвърдените решения за отнемане на собственост.

В момента като основна опасност в България се изтъква възможността за източване на обществени средства чрез обществени поръчки. По данни на нашето правителство нередности са установени в 60 на сто от търговете за обществени поръчки, като при големите инфраструктурни проекти те са били 100%.  

Въпреки риска Брюксел не желае да се ангажира отново с прекратяване на плащания, а ще продължи да се придържа към оказване на натиск, освен ако няма конкретни сигнали за злоупотреба с европейски пари, заяви Грей.

Комисията дава 10 препоръки, сред които нуждата магистратите да са по-активни в прилагането на съществуващото законодателство, за да се подобрят законите за конфликт на интереси и за конфискация на незаконно придобито имущество и да се гарантира строгото им прилагане, да се ускори реформата на полицията и да се подобри работата на прокуратурата и съдилищата. 

Сред конкретните препоръки на Брюксел е и съветът магистратите да оставят в ареста осъдените за тежки престъпления, докато текат обжалванията на присъдите им, какъвто е случаят с Марио Николов. 

"Надяваме се, че властите ще се занимаят с този въпрос, който не изисква промяна, а по-активно прилагане на вече действащото законодателство", заяви Грей.

В доклада се казва още, че “българската съдебна система трябва да покаже, че може да налага въздържащи санкции за сериозни престъпления”. 

Според Брюксел ние няма да успеем сами да подобрим професионалната практика в полицията, прокуратурата и съдилищата, и затова ще се наложи външна помощ. За предоставянето на такава ще бъдат призовани страните членки на ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати