26 Април 2024 г. Петък

Инфосистемата на НЗОК буксува без резултат

2011-06-04 06:05:40

Инфосистемата

Информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все още не работи и дава дефекти, обяви при отчета си шефката Нели Нешева.

Тя е приета от НЗОК и здравното министерство като изградена през 2008 г. и струва над 4,2 млн. лв., припомнят от Mediapool. Но... не работи, много от компонентите й не са завършени или въобще липсват.

"В резултат на това тя е действала неефективно, давала е дефекти, а на изпълнителя са били платени милиони левове, без да си е свършил работата. Товае показал вътрешен одит на институцията", обясни Гергана Ненчовска, директор на дирекция “Информационни и комуникационни технологии” в касата.

Предстои одит на системата от Министерството на финансите, обясни управителката на НЗОК Нели Нешева.

 

Ако резултатите от проверките по неработещата система го налагат, от касата ще сезират прокуратурата, разясни Нешева.

Междувременно от касата ще се опитат да подпишат с фирмата, „реализирала“ проекта, да се поправят неработещите сегменти, преди да е изтекъл изпитателният тригодишен срок на системата.

Дигитално здраве

От здравната каса обявиха, че всеки здравноосигурен вече има изградено електронно здравно досие, в което е описан здравният му статус и извършваните прегледи.

Достъп до досието имат само гражданите с електронен подпис. Лекарите също би трябвало да имат достъп до досиетата на пациентите си, но отново им трябва електронен подпис.

От касата обмислят как да облекчат процеса, за да може по-бързо да се премине към реално електронно отчитане на общопрактикуващите лекари.

Електронни рецепти обаче ще видим, когато се свържат всички необходими бази данни на ангажираните институции в една обща система.

Последната група, която работеше по въпроса, беше тази, сформирана от Анна-Мария Борисова, оттогава по електронната здравна карта не е работено.

Отчетът

Хоспитализациите са намалели със 7 на сто, като основно намаление има при хората, приети в болниците заради сърдечносъдови проблеми.

20 млн. лв. е наплатила НЗОК на болниците в сравнение с първите три месеца на 2010 г., отчете се управителката Нели Нешева.

Точната сума е 275 253 000 лева.

Според Нешева намалените разходи се дължат на по-доброто планиране на разходите в болниците и от въвеждането на листите на чакащите за прием в лечебните заведения.

„За жалост при лекарствоснабдяването се отчита постоянно увеличение. За пациента обаче това е за хубаво. Да намерим равновесието между пазенето на парите за фонда и доброто лечение, е трудно. Все пак трябва да се знае, че парите се разходват за точното лечение и за точно определеното лекарство", уточни тя.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати