24 Април 2024 г. Сряда

Цветанов съзря в BG проблем за стабилността на еврото

2011-06-03 14:56:46

България се превръща в проблем за финансовата стабилност на еврото. Такъв коментар направи вътрешният министър Цветан Цветанов по повод вчерашната акция "Валутата".

При акцията бяха заловени 100 000 фалшиви щатски долара и 50 000 фалшиви евро, а двама от задържаните са имали условни присъди за подобни престъпления.

Цветанов нарече тези присъди "тежки" и призова да се знаят имената на съдиите, които са ги постановили.

"Не искам да казвам какво е впечатлението на нашите евроатлантически партньори за тези лица, заради които в момента България се превръща в проблем за финансовата стабилност на еврото", подчерта МВР шефът.

По думите му повторното залавяне на тези хора е необоснован разход за данъкоплатците.

"Нека обществеността да знае кой е съдията, който е ударил с чукчето тази осъдителна присъда, защото няма как да обясним на евроатлантическите партньори как България може да е оазис за производството на подобни евро или долари", допълни Цветанов.

Той обясни, че винаги е гледал на съдебната система като на естествен партньор, но ако няма адекватна политика, това ще се приема като скрито толериране на извършителите на престъпления.

Според министъра в страната има двоен стандарт при вземането на решения.

 

Той даде пример с освобождаване от ареста на българин, който е трябвало да бъде екстрадиран за Германия, като до София е била изпратена вербална нота за това. Цветанов каза, че страната ни е била посочена като лош пример за нереформирана съдебна система.

Вицепремиерът коментира и оставката на съдия Душана Здравкова, която бе първият председател на ГЕРБ. Тя се оттегли в знак на протест срещу избора на близката до Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд и обяви, че гръбнакът на правосъдието е пречупен.

Вътрешният министър определи решението й като личен избор, който не вижда смисъл да коментира.

Определен човек, който е станал известен благодарение на ГЕРБ, благодарение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чрез ГЕРБ, търси бъдеща политическа реализация, посочи Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати